„O ştire interesantă care a surprins şi polarizat presa în aceste zile este că actuala putere s-a pricopsit cu un „coordonator executiv al coaliţiei de guvernare”, care nu este altul decât controversatul om de afaceri şi vicepreşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Pe lângă acest detaliu, care îl deconspiră pe artizanul „majorităţii absolute” din Parlament, Partidul Democrat a publicat pe site-ul său o informaţie triumfalistă despre vizita lui Plahotniuc în Statele Unite, unde ar fi fost primit de importante personalităţi politice. Triumful a durat doar câteva ore, pentru că s-a aflat că magnatul de la Chişinău a făcut parte dintr-o delegaţie condusă de Ministrul Economiei Octavian Calmîc (o delegaţie cu statut incert) şi a profitat de ocazia să-şi facă o poză, împreună cu colegii de delegaţie, alături de Victoria Nuland”, comentează publicistul Vitalie Ciobanu.

„În contextul acestei telenovele transoceanice, orchestrate de PD, a venit şi informaţia furnizată de liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, care a publicat copia paşaportului rusesc al lui Vlad Plahotniuc. Se încearcă astfel să se facă lumină în presă şi prin intermediul reţelelor de socializare asupra multiplelor identităţi ale primului oligarh al ţării. Mă întreb dacă acest personaj proteic ne-ar mai putea surprinde cu ceva, pe noi şi pe aliaţii noştri occidentali”, scrie publicistul, într-un editorial pe Europa Liberă.

Vitalie Ciobanu mai afirmă că este grav când cei care au transformat Moldova în „rezervaţia unor interese private” cred că mai pot înşela pe cineva, împărţind familiilor nevoiaşe, în Săptămâna Patimilor, coşuleţe cu daruri, „însoţiţi de puzderia de cameramani TV, chemaţi să le pună în valoare generozitatea”. „Mult mai important decât aceste acţiuni de compasiune ocazională şi selectivă ar fi ca aceşti „binefăcători” ai moldovenilor să nu mai blocheze şi să nu mai fure această ţară. Vrem reforme şi dezvoltare, nu pomeni electorale. Nici măcar de Paşte”, scrie Vitalie Ciobanu.

Referindu-se la „industria sărbătorilor”, publicistul afirmă că aceasta este singura ramură „a unei economii sufocate de birocraţie şi monopoluri ilegitime”, pentru că speculează sau profită de aplecarea moldovenilor pentru datini strămoşeşti şi ritualuri tradiţionale, propensiunea lor pentru „miracole” şi soluţii imaginare. 

„Chiar în siajul sărbătorilor de Paşte am avut parte de ceea ce consemnăm zilnic: diversiuni, polemici, confruntări dintre actorii politici care au făcut din Republica Moldova un interminabil câmp de luptă. Opoziţia pro-rusă aflată într-o mare dilemă – ce să sărbătorească mai întâi: Paştele sau un 1 Mai muncitoresc – s-a gândit că e momentul să facă nişte declaraţii de apărare a Republicii Moldova. Igor Dodon, căruia i se întâmplă să uite că a jurat luptă sfântă, până la victoria finală, „oligarhilor de la guvernare”, a copleşit presa cu declaraţii incendiare despre „cotropitorii” americani care au profitat de evlavia pascală a moldovenilor ca să ne invadeze ţara. Spre a nu rămâne mai prejos, politicianul Renato Usatîi, cel care ar trebui să rezolve problemele acute ale oraşului Bălţi, unde a fost ales primar, a început să profereze ameninţări la adresa ambasadei americane într-un limbaj specific… culturii pe care a acumulat-o. Din mare adversar al lui Dodon, pe care l-a tot învinuit de trădare, de mezalianţă secretă cu oligarhul de la Chişinău, Usatîi, iată, şi-a armonizat complet poziţiile cu rivalul său socialist când a venit vorba să organizeze un protest antiamerican, adică ceva care îi uneşte cu adevărat”, scrie Vitalie Ciobanu.

Editorialistul mai notează că scandalul stârnit de politicienii pro-ruşi este complet fals. „Manevrele moldo-americane se desfăşoară în virtutea unui acord interguvernamental. Şi, aşa cum au subliniat criticii acestei cavalcade de injurii şi panică indusă de socialişti, trupele americane vor pleca din Moldova după încheierea manevrelor, spre deosebire de soldaţii ruşi care au uitat să plece din Transnistria, ba chiar şi-au intensificat în ultimul timp pregătirile de luptă, cu trageri la poligon şi imitaţii de forţare a râului Nistru. În contextul agresiunii lui Putin, trupele ruseşti din Transnistria reprezintă o ameninţare directă pentru Republica Moldova şi Ucraina, o sursă permanentă de tensiune în sud-estul Europei”, punctează Vitalie Ciobanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.