Astfel, cu toată că delegaţia este condusă de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, oligarhul a fost inclus în grup pentru că deţine aşa-numita funcţie de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare. Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Filip, Calmîc a plecat pe linie politică, nu oficială, reprezentând majoritatea legislativă. Cât despre funcţia de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, aşa cum este prezentat Plahotniuc în comunicatul PD, deputaţii din majoritatea parlamentară nu ştiu mai nimic.

În acelaşi timp, Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a precizat pentru Mold-Street că nu a fost solicitat în acordarea asistenţei pentru vizita întreprinsă de vicepremierul Octavian Calmîc sau alţi membri ai delegaţiei. Atât sursele din cadrul Guvernului, cât şi din cadrul coaliţiei de la guvernare susţin că toate costurile vizitei au fost suportate de membrii delegaţiei.
 
Cu cine s-au întâlnit

Printre persoanele importante cu care s-au întâlnit membrii delegaţiei se numără Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american; Bridget Brink, asistent adjunct al Secretarului de Stat american; economistul Anders Aslund; David Koranyi, directorul Iniţiativei Eurasian Energy Futures şi Andrea Montanino, director al programului Global Business and Economics.
 
Curios este că pe pagina de Twitter şi de Facebook a lui Anders Aslund nu este nicio menţiune despre o astfel de întrevedere, chiar dacă acesta este foarte activ pe reţelele sociale.

La fel, nici pe cea a Consiliului Atlantic. Singura menţiune despre Plahotniuc pe pagina web a Consiliului Atlantic datează de acum o lună şi este un comentariu referitor la viitoarele alegeri prezidenţiale şi rolul prim-vicepreşedintelui PDM.