Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru Moldova Curată că a expediat o solicitare la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pentru a afla care informaţii pot fi făcute publice. El a explicat că la ultimele alegeri, când au fost publicate datele despre donatorii partidelor în campania electorală, au existat obiecţii din partea CNPDC, de aceea acum s-a decis ca mai întâi să fie cerută opinia acestei instituţii.

Vor fi făcute publice numai numele donatorilor şi sumele depuse, fără locul de muncă al acestora

Deşi sesizarea a fost trimisă la 12 aprilie 2016, Centrul a oferit o soluţie abia la 30 mai 2016, după ce a cerut încă un termen de 30 de zile pentru examinarea solicitării depusă de CEC. Specialiştii Centrului au decis că pot fi făcute publice numai numele donatorilor şi suma pe care aceştia au dat-o partidelor, fără indicarea locului de muncă, aşa cum s-a procedat în cadrul campaniilor electorale.

„În urma analizei Legii cu privire la partidele politice, a Codului Electoral, prin prisma Legii privind protecţia datelor cu caracter personal, a fost dată soluţia că pot fi publicate datele ce ţin de nume, prenume şi suma donată”, a declarat şeful Direcţiei juridice şi relaţii cu publicul al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Nicolae Lungu.

Solicitat repetat, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că va dura maxim două zile până când vor fi publicate listele donatorilor. Cât priveşte datele referitoare la locul de muncă al donatorilor sau alte informaţii, acestea vor putea fi obţinute numai prin solicitare oficială, a mai explicat preşedintele CEC.

„În cazul unui interes aparte, de exemplu, dacă apare un donator Iurie Ciocan şi vreţi să fiţi siguri dacă e acel Iurie Ciocan sau altul, ne interpelaţi şi noi vă răspundem. Doar că, odată cu datele, vă vom transmite şi responsabilitatea pentru utilizarea lor ilegală. Ca să nu folosiţi aceste date în scop personal sau în alte scopuri decât cele declarate”, a precizat Iurie Ciocan.

Expert: Legea a fost încălcată

În opinia Corneliei Călin, expertă a Asociaţiei Promo-LEX, CEC a încălcat Legea cu privire la partidele politice atunci când a întârziat publicarea datelor despre donatori.

„Articolul 29, aliniatul 3, din Legea privind partidele politice spune că informaţia privind donatorii, inclusiv identitatea lor şi sumele, trebuie făcute publice. Timp de 48 de ore de la primirea rapoartelor, ceea ce s-a întâmplat la 30 martie 2016, CEC trebuia să publice rapoartele pe site. Aparent, legea este încălcată, pentru că CEC are obligaţia de a publica aceste informaţii. Legea spune clar acest lucru şi trebuie să fie respectată”, a subliniat Cornelia Călin, pentru Moldova Curată.

Experta consideră că publicarea informaţiei despre locul de muncă al donatorului nu este de prisos. Potrivit ei, legea nu specifică acest lucru, în schimb datele respective ar putea fi utile la monitorizarea unor tendinţe. „În lege scrie că trebuie indicată identitatea donatorului, fără să se specifice dacă punem şi detalii gen codul IDNP, locul de muncă, data depunerii donaţiei. Astfel de date, oricum, au fost publicate anterior, în cadrul campaniilor electorale. După mine, locul de muncă este foarte important de indicat, pentru că se pot monitoriza unele tendinţe, de exemplu, cine şi de unde donează”, a menţionat experta Promo-LEX.

Mai puţine date deschise despre donatorii partidelor

În rapoartele financiare depuse de partide la ultimele alegeri locale, din iunie 2015, erau indicate numele donatorilor, anul naşterii, locul de muncă, sursele de finanţare, sumele donate, precum şi data la care a fost făcută donaţia, fiind haşurate numai codul personal şi adresa de la domiciliu.

La 30 mai 2015, în perioada campaniei electorale, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a realizat un control inopinat la CEC. Inspectorii au verificat legalitatea prelucrării datelor cu caracter personal. Controlul fusese efectuat în urma unei interpelări în care CEC a fost acuzată de prelucrare ilegală a acestor date.