„Am fost puşi într-o situaţie după ce a fost votată această hotărâre să venim cu o soluţie în acest sens. Pe de o parte, urmează în continuare să venim cu modificări în Codul Muncii, pentru că aşa este corect să implementăm până la capăt această decizie a parlamentarilor. Cu atât mai mult că suntem în situaţia să luăm această decizie astăzi, chiar cu o zi înainte de 1 iunie”, a declarat premierul Filip.

În acest context, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Leonid Cereteu, a declarat că nu susţine această decizie: „Este o surpriză pentru oamenii de afaceri, noi nu putem susţine. Hotărârea a fost adoptată fără avizare, fără absolut nimic. Noi nu susţinem. Acest lucru este absolut ilegal”.

De cealaltă parte, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor a declarat că susţine această propunere.

Totodată, Filip a anunţat că va iniţia o consultare privind acest subiect, declarând că în Republica Moldova sunt prea multe zile libere. „Ulterior vom avea o consultare mai largă pentru a veni cu o soluţie”.

Amintim că deputata Alina Zotea a venit cu o iniţiativă în acest sens în Parlament, care a şi fost votată, doar că proiectul nu prevedea modificarea Codului Muncii, ci doar modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 433-XII din 26 decembrie 1990.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.