Barbăroşie consideră că Plahotniuc se vede „ţarul” Moldovei, iar scopul său de bază este de a deveni nu doar lider informal, ci şi să fie recunoscut şi legitimat de partenerii externi. De asemenea, analistul consideră că Forumul Economic organizat săptămâna trecută sub patronajul oligarhului, avea drept scop curăţarea imaginii lui Plahotniuc.

„Este următorul pas în spălarea, curăţarea, înălbirea imaginii acestei personalităţi care se vrea sau se vede „ţarul” Republicii Moldova. Şi care cred că şi-a format un scop foarte clar, să devină lider nu doar informal – pentru că lider de facto este, controlează instituţiile prin acea majoritate stranie formată în Parlament la sfârşitul anului trecut – să controleze instituţiile, dar şi să fie chiar recunoscut, legitimat într-un fel de societate şi de partenerii de dezvoltare”, a declarat Arcadie Barbăroşie în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, directorul executiv al IPP consideră că Plahotniuc a intrat în politică pe uşa din spate, iar în afaceri a procedat în acelaşi mod. Astfel, spune Barbăroşie, oligarhul a cumpărat Partidul Democrat şi l-a transformat într-o afacere. „Să ne amintim cum a fost preluată Victoriabank, a propos. Cu susţinerea autorităţilor de pe atunci, a poliţiei, justiţiei şi tot ce vreţi, modelul de atac raider care a fost printre primele la noi în Republica Moldova, mediatizat chiar. Dar zic că şi în politică a intrat tot prin uşa din spate, când a preluat Partidul Democrat, a cumpărat, de fapt, acest partid. Şi dintr-o formaţiune care încă mai avea nişte firave începuturi de proces decizional democratic în interior l-a transformat într-o afacere”, a precizat expertul.

Pe lângă acestea, Arcadie Barbăroşie menţionează că la momentul actual populaţia se confruntă cu situaţia în care o singură persoană controlează totul, chiar şi instituţiile publice.

„Da, ne confruntăm cu o situaţie în care o singură persoană controlează aici totul, instituţiile, şi lucrăm cu ce putem. Nu degeaba domnul ambasador Pettit a declarat: „Voi l-aţi ales, nu noi am ales acest guvern şi nu noi am ales aceşti deputaţi. Voi i-aţi ales”. Fostul ambasador al Germaniei aici, după ce Banca de Economii a fost privatizată în modul în care a fost privatizată de guvernările Filat-Leancă, declarase la o televiziune aici, în Chişinău, că, dacă s-ar fi întâmplat ceva similar în Germania, a doua zi sute de mii de oameni ar fi ieşit în stradă. La noi nu a ieşit nimeni în stradă. Cu părere de rău, aşa este societatea, este cum este”, a afirmat analistul.

„Cu părere de rău, Republica Moldova este şi un teritoriu de competiţie geostrategică, geopolitică. Şi aici se confruntă interesele geopolitice. Nu ştiu în ce măsură Statele Unite ale Americii sunt interesate de Republica Moldova, dar Uniunea Europeană da şi partenerii din Uniunea Europeană da, bilateral. Rusia a declarat demult că Moldova este zona de interese a Federaţiei Ruse, ca şi Ucraina. Şi aşa-numitul conflict transnistrean până acum este păstrat viu”, a conchis Barbăroşie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.