Forţele separatiste la Tiraspol sunt în alertă maximă, iar la Chişinău socialiştii pro-ruşi numesc "ocupaţie" participarea simbolică a militarilor SUA la exerciţiul "Dragon Pioneer 2016". Coloana de blindate americane se îndreaptă spre Brigada I de Infanterie Motorizată de la Bălţi. Pe 9 mai, când moldovenii pro-europeni sărbătoresc "Ziua Europei", iar pro-ruşii "Ziua Victoriei armatei sovietice" în cel de-al doilea război mondial, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău se va desfăşura o expoziţie, unde vor fi expuse 36 de unităţi de tehnică militară care participă la exerciţiul moldo-american "Dragon Pioneer 2016".

Parte a operaţiei "Atlantic Resolve"

La aceste antrenamente comune vor participa 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari ai Batalionului de Geniu, ai Batalionului 22 de menţinere a păcii, precum şi ai brigăzilor 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Scopul aplicaţiei militare este instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate. Potrivit scenariului aplicaţiilor militare ce urmează să aibă loc, militarii vor fi instruiţi în ceea ce priveşte executarea cercetării de geniu, lucrărilor de fortificaţie, trecerea peste obstacole, amenajarea trecerii unui curs de apă, executarea lucrărilor de distrugere, de supravieţuire, cu asigurare logistică în condiţii de câmp, cu acordarea ajutorului medical şi evacuarea răniţilor. Armata Naţională a Moldovei va participa cu 40 de maşini de geniu.

Acest marş de dislocare al militarilor americani va fi urmat, în perioada 20 mai - 6 iunie, de un exerciţiu militar multinaţional denumit "SARMIS-16", ce se va desfăşura pe poligonul de la Cincu (Braşov), exerciţiu inclus în programul NATO – MTEP (Military Training and Exercise Programme), fiind parte a activităţilor de instrucţie cuprinse în cadrul Operaţiei "Atlantic Resolve". Operaţia "Atlantic Resolve" are ca scop asigurarea flancului estic al NATO, în contextul noilor pericole regionale apărute după destabilizarea Ucrainei şi anexarea Crimeii de către Rusia. Misiunea constă în asigurarea prezenţei forţelor americane, instruirea/antrenarea specifică a acestora în comun cu partenerii, într-un cadru bilateral şi multinaţional, în vederea demonstrării capabilităţilor şi verificării interoperabilităţii între structuri.

Dodon vede "duşmani" inexistenţi şi justifică ocupaţia militară de către Rusia

Dis-de-dimineaţă, un grup de deputaţi socialişti, însoţiţi de câţiva susţinători din "garda tânără" şi-au prins la piept panglica "Sf. Gheorghe" (un element simbolic militar rusesc), au mers la vama Sculeni şi au blocat drumul de intrare în ţară, scandând lozinci contra a ceea ce ei numesc "invazie americană". Protestul socialiştilor a durat aproximativ o oră. Liderul PSRM, Igor Dodon, a postat pe reţelele de socializare poze cu deputaţi socialişti verificând, la vamă, actele militarilor americani şi documente pentru tehnica militară pe care au adus-o în Moldova. Potrivit socialiştilor, "trupele NATO" ar fi încălcat statutul de neutralitate al Moldovei. Pe de altă parte, socialiştii nu au nici o pretenţie faţă de staţionarea trupelor şi armamentului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova. Liderii PSRM susţin că respingerea "Memorandumului Kozak" de aşa-zisă federalizare a Moldovei în 2003 de către ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin "a fost o greşeală". Documentul respectiv ar fi legalizat staţionarea trupelor militare ruse pe teritoriul noului stat federativ.

Potrivit liderului socialiştilor, "pacificatorii ruşi care îşi exercită misiunea în Moldova, de comun acord cu conducerea noastră şi în conformitate cu mandatul ONU, niciodată nu şi-au permis atare impertinenţă, bădărănie şi cinism". Igor Dodon susţine că Guvernul Moldovei, care admite desfăşurarea unui atare marş, "comite un act de trădare naţională şi trebuie imediat demis şi acţionat în judecată". De asemenea, el este nemulţumit că expunerea tehnicii militare americane în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău va avea loc anume pe 9 mai, când pro-ruşii marchează "Ziua Victoriei" armatei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

La rândul lor, mai mulţi localnici au salutat intrarea militarilor americani în Moldova. Aceştia au afişat drapelul american şi o lozincă pe care era scris "NATO şi Europa salvatorii Moldovei!", moment surprins în imagini de către jurnalistul moldovean Sorin Bucătaru. Potrivit ministrului moldovean al Apărării, Anatol Şalaru, militarii americani "vin să-i înveţe pe militarii moldoveni din trupele de geniu să demineze, să neutralizeze obiectele explozibile depistate şi rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial". În ceea ce priveşte temerea socialiştilor, potrivit căreia prin prezenţa militarilor americani în Moldova ar fi încălcat statutul de neutralitate al statului, ministrul Şalaru a răspuns: "Neutralitatea Moldovei este ameninţată de o singură ţară şi această ţară are trupele ruseşti de ocupaţie în Transnistria".

"Pernuţa de amortizare" a diplomaţiei moldovene

La sfârşitul lunii aprilie, în cadrul audierilor privind "Priorităţile politicii externe a Republicii Moldova. Provocările actuale în contextul securităţii regionale şi europene", ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a repetat că "Moldova nu va deveni membru NATO şi nici nu există premise pentru aceasta, iar colaborarea Republicii Moldova cu NATO nu este periculoasă": "Noi de 22 de ani dezvoltăm cooperarea cu această organizaţie (cu NATO – n.n.), iar pernuţa de amortizare este statutul de neutralitate al Republicii Moldova consfinţit în Constituţie. Cooperarea cu NATO este construită pe principiul neutralităţii şi nu cred că este nevoie de o abordare politizată", a menţionat Galbur.

La rândul lor, experţii independenţi au sesizat un lucru ciudat în modul în care Chişinăul percepe domeniul apărării, în special după escaladarea situaţiei în Ucraina vecină. Deşi are o armată mult mai slabă chiar şi decât cea a autoproclamatei republici transnistrene, Chişinăul continuă, inexplicabil, să taie din cheltuielile pentru apărare. Potrivit unei cercetări a Centrului Analitic Independent "Expert - Grup", din 2009 sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc, tendinţă care s-a menţinut şi după 2014, când situaţia privind securitatea regională s-a înrăutăţi. Astfel, către anul 2015, Moldova s-a situat pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor pentru apărare în PIB.