„Este o încercare din partea domnului Plahotniuc de a obţine o legitimitate politică, un fel de aprobare simbolică din partea Statelor Unite. Dacă dânsul este primit la Washington înseamnă că Statele Unite aprobă dictatura lui Plahotniuc în Republica Moldova. Aşa doreşte dânsul să interpreteze această vizită, aşa va proceda propaganda domnului Plahotniuc în Republica Moldova - îl va prezenta ca un fel de ales al Americii. Sunt de părere că Statele Unite au comis o greşeală politică, primindu-l pe domnul Plahotniuc. Cei drept nu i se acordă niciun fel de calitate oficială, dar dânsul a fost primit de către Victoria Nuland, în calitate de conducător real, de facto al Republicii Moldova. Doamna Nuland nu a stat de vorbă cu restul delegaţiei, iar aceştia au fost prezenţi, însă nu au participat la niciun dialog util. Cu domnul Plahotniuc s-a discutat, cu domnul Plahotniuc a discutat Victoria Nuland. Deci, o lovitură de propagandă în favoarea domnului Plahotniuc. Nu este prima dată când Statele Unite comit greşeli în zona noastră”, a declarat Socor. 

„Statele Unite nu o dată au pariat pe un cal perdant, pe un cal care a pierdut în competiţia politică. Ne amintim multe exemple, multe ţări în care Statele Unite a făcut alegeri greşite în ceea ce priveşte conducerile respective”, a adăugat Vladimir Socor. 

În aceeaşi ordine de idei, analistul a menţionat că această vizită este un pas greşit al guvernului american. „Potrivit domnului Plahotniuc, în discuţia sa cu doamna Nuland l-a lăudat sau i-a promis susţinerea în continuare pentru a menţine stabilitatea în Republica Moldova. Este vorba de stabilitatea unei dictaturi corupte şi cleptocratice. Domnul Plahotniuc este simbolul corupţiei şi a devenit între timp şi simbolul dictaturii. Este o greşeală din partea guvernului american să se asocieze cu o asemenea persoană în ochii opiniei publice. Ştiu faptul că administraţia Obama doreşte să-şi încheie mandatul în linişte fără niciun fel de probleme în nicio ţară din acest considerent din cauza vecinătăţii cu Ucraina, americanii vor stabilitate. Iată cum ne putem explica în mare această vizită. Şi pot să adaug o paralelă cu Georgia. Şi în Moldova, şi în Georgia, Statele Unite au decis să fie un fel de înţelegere politică neoficială cu omul cel mai bogat din ţară. În cazul Republicii Moldova, după cum se pare, cu domnul Plahotniuc. Nu ştim dacă această înţelegere americană, cu domnul Plahotniuc, va dura, dar aceasta este situaţia. În rezumat - un succes pentru propaganda domnului Plahotniuc şi un pas greşit din partea guvernului american”, a explicat analistul politic. 

Precizăm că prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu deţine nicio funcţie în stat, efectuează o vizită în Statele Unite. Plecarea sa ridică însă multe semne de întrebare. Serviciul de presă al PD anunţă că Plahotniuc a plecat în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, funcţie care nu a existat până acum. De partea cealaltă, Ambasada SUA la Chişinău afirmă că Plahotniuc face parte dintr-o delegaţie condusă de vicepremierul Octavian Calmîc. Analiştii se arată nedumeriţi. 

Prin intermediul unor comunicate remise presei, Partidul Democrat anunţă că prim-vicepreşedintele formaţiunii se află într-o vizită în SUA, unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Centrului analitic Consiliul Atlantic, dar şi cu oficiali americani. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.