Prin intermediul unor comunicate remise presei, Partidul Democrat anunţă că prim-vicepreşedintele formaţiunii se află într-o vizită în SUA, unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Centrului analitic Consiliul Atlantic, dar şi cu oficiali americani. În pozele oferite de Serviciul de presă al PD apare şi vicepreşedintele PD, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, despre care însă nu se menţionează nimic în comunicate. Am încercat să obţinem mai multe detalii de la Ambasada Statelor Unite la Chişinău. Instituţia ne-a comunicat că, de fapt, Plahotniuc face parte dintr-o delegaţie condusă de vicepremierul Calmîc.

„Ambasada cunoaşte despre vizita domnului Plahotniuc în Statele Unite ca parte a unei delegaţii conduse de vicepremierul Calmîc. (...) Înţelegem că delegaţia va asista la evenimentele găzduite de Consiliul Atlantic şi se va întâlni cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi cei ai Guvernului SUA”, se spune în comunicatul Ambasadei SUA.

Octavian Calmîc nu ne-a răspuns la telefon pentru a oferi detalii privind vizită, însă purtătorul de cuvânt al premierului ne-a spus că ministrul Economiei a plecat pe linie politică şi nu oficială. Cât despre funcţia de coordonator executiv al Coaliţiei de guvernare, aşa cum este prezentat Vladimir Plahotniuc în comunicatul PD, deputaţii nu ştiu mai nimic. 

„Nu am informaţii, îmi cer scuze”,a spus scurt deputatul PL Alina Zotea.

„Nu cunosc nimic, Cu aceste lucru la domnul preşedinte, la domnul secretar, noi nu cunoaştem”, a menţionat şi liberalul Petru Cosoi.

„Nici nu ştiu că domnul Plahotniuc e la Washington. Nu pot să vă spun nimic, eu nu cunosc această vizită, întrebaţi Partidul Democrat”, a afirmă deputatul neafiliat Vladimir Hotineanu.

Şi deputaţii neafiliaţi care au părăsit PCRM-ul spun că nu cunosc nimic. Pe de altă parte, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, spune că Plahotniuc s-a propus singur pentru această funcţie. 

„Este o funcţie neformală, tehnică mai mult în cadrul acestui Consiliu. Nu se alege, nu e o chestie care se formalizează. Nu se alege în sensul clasic. S-a convenit că în acest Consiliu sunt delegate câte 3-4 persoane de la fiecare grup politic. Din partea PD-ului: domnii Lupu, Plahotniuc şi Diacov, domnii Candu şi Filip sunt prezenţi din oficiu şi din celelalte grupuri câte 3. Au apărut la un moment dat discuţii că cineva trebuie să îşi asume rolul de coordonator fiindcă cineva trebuie să pregătească hârtiile, ordinea de zi, şi s-a oferit domnul Plahotniuc să se ocupe cu acest lucru. Asta nu înseamnă „nacialnicul” coaliţiei”, a explicat Diacov.

De partea cealaltă, reprezentanţii societăţii civile spun că această titulatură a fost inventată pentru a-i oferi legitimitate lui Vladimir Plahotniuc peste hotare. 
 
„Noi până astăzi nu am auzit nici de Consiliul Alianţei, nici de coordonator al Consiliului Alianţei. E clar că e o încercare de a-l legitimiza cumva în această delegaţie. I s-a găsit şi lui o ipostază, că nu poate un om de stradă cum este Plahotniuc astăzi, el n-are nicio demnitate publică în delegaţie oficială. Toată această vizită a fost inventată numai ca să îl scoată pe Plahotniuc peste hotarele Moldovei şi să-l mai arate întâlnindu-se cu anumiţi oficiali pentru că în Europa el nu este primit de nimeni. Plahotniuc are antiratingul mai mare de 90 de procente şi este perceput ca un criminal în Republica Moldova. Numele lui nu este legat de democraţie, drepturile omului.  Acum Plahotniuc bineînţeles că va instrumenta politic şi în scopuri propagandistice această vizită”, a comentat analistul politic Alexei Tulbure.

„Din dorinţa aceasta de a da un comunicat că iată iese din umbră Plahotniuc probabil i-au inventat repede şi o titulatură ca să nu zică lumea că americanii se întâlnesc cu unul de pe drum. Dar de fapt asta s-a întâmplat, la nivel oficial americanii s-au întâlnit cu unul de pe drum. O poză cu Victoria Nuland mie nu îmi spune nimic. Atunci când va fi un comunicat oficial remis de către Departamentul de Stat ne vom putea face o impresie reală despre ce s-a discutat. Cel mai probabil a fost o întâlnire de culoar unde cel mai important a fost această poză şi nicidecum ceea ce se declară în comunicate”, a menţionat activistul civic Valeriu Paşa.

O opinie critică a avut şi reputatul analist politic Vladimir Socor.

„Potrivit domnului Plahotniuc, în discuţia sa cu doamna Nuland l-a lăudat sau i-a promis susţinerea în continuare pentru a menţine stabilitatea în RM. Este vorba de stabilitatea unei dictaturi corupte şi cleptocratice. Domnul Plahotniuc este simbolul corupţiei şi a devenit între timp şi simbolul dictaturii. Este o greşeală din partea guvernului american să se asocieze cu o asemenea persoană în ochii opiniei publice. Ştiu faptul că administraţia Obama doreşte să-şi încheie mandatul în linişte fără niciun fel de probleme în nicio ţară. Din acest considerent, din cauza vecinătăţii cu Ucraina, americanii vor stabilitate. Iată cum ne putem explica în mare această vizită”, a declarat Vladimir Socor.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a oferii detalii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.