Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a publicat copia paşaportului rusesc care îi aparţine lui Plahotniuc. Actul de identitate a fost eliberat pe numele Plahotniuc Vladimir Gheorghievici, născut pe 1 ianuarie 1966, în RSS Moldovenească.

Anterior, presa a scris despre faptul că Vladimir Plahotniuc ar deţine cetăţenia Federaţiei Ruse. Atunci membrii PD, finul oligarhului, Andrian Candu şi naşa lui, Raisa Apolschii se arătau surprinşi de această informaţie. În 2011 şi 2013, întrebat dacă mai are şi alte cetăţenii, Plahotniuc nu a pomenit nimic de cea rusă.

„O poză cu Victoria Nuland nu este o licenţă de ţinut captivă şi de batjocorit o ţară, cum crede Plahotniuc. S-au mai fript şi alţii în trecut. Preşedintele Panama, Manuel Noriega, agent CIA zeci de ani, a fost răsturnat de la putere in Decembrie 89, arestat, judecat si condamnat la 40 de ani închisoare pentru trafic de droguri. Alt "prieten" al americanilor, Saddam Hussein, susţinut se SUA în războiul cu Iranul, a fost mai apoi capturat de americani în Decembrie 2003, judecat, condamnat la moarte si spânzurat la 30 Decembrie 2006. Mai sunt şi alţii, dar nu despre ei este vorba. Spre deosebire de aceştia şi alţii ca ei, cetăţeanul rus Vladimir Gheorghievici Plahotniuc nici măcar nu a fost vreodată prieten al Statelor Unite şi nici nu are cum să fie. El vrea sa pară prieten, poate ceva mai mult, dar nu este. E un căutător de PR ieftin, un pasager şi un individ gata sa-şi vândă blana pentru a beneficia de indulgenţa poporului american. Popor pe care-l tratează la propriu cu droguri şi substanţe anabolizante interzise, prin intermediul Poştei Moldovei şi a altor structuri aflate sub controlul său oligarhic şi criminal. Se ştie deja ca cel puţin 4 americani au fost omorâţi de substanţele respective provenite de la Posta morţii lui Plahotniuc”, a comentat Andrei Năstase.

„Ceea ce nu au cum să nu cunoască americanii, europenii şi ruşii e că Plahotniuc şi-a ascuns identităţile şi cetăţeniile obţinute pe bază de date şi documente false, în condiţii misterioase, urmărind interese oculte şi obţinerea dividendelor economice şi mai ales politice. Cetăţeni rusă obţinută ca şi salahor din Tiraspol, era pasul decisiv de a se apropia de Kremlin. Dovada unui fapt de notorietate v-o furnizez de aici, de la Berlin. Din inima ţării ce trăieşte din plin valorile democraţiei şi civilizaţiei europene, valori pe care le vom aduce neapărat Acasă, în Republica Moldova”, a adăugat Andrei Năstase.

Anterior s-a anunţat că autorităţile din România au deschis o anchetă penală pe numele lui Vlad Plahotniuc, pentru utilizarea unei identităţi false. Acţiunea survine după ce între noiembrie 2009 şi mai 2011, fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi totodată unul dintre liderii Partidului Democrat a utilizat în Moldova numele său real, iar peste Prut s-a folosit de numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici.

Iniţial el a încercat să ascundă că are şi alte cetăţenii decât cea a Republicii Moldova, fiind nevoit să recunoască adevărul în urma investigaţiilor din presă. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu au întreprins nici o acţiune de sancţionare a afaceristului.

Amintim că în ultimii ani, numele controversatului politician a fost implicat în scandaluri de proporţii, cu ecouri şi peste hotarele ţării. Înalta Curte de Justiţie de la Londra a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia şi Scoţia, care demonstrează că anume Plahotniuc a fost beneficiarul atacurilor raider din vara anului 2011, când, în urma unor decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Mai mult, au fost aduse şi probe oficiale privind monitorizarea sa de Interpol. Organizaţia internaţională îl cerceta pentru legăturile pe care le-ar fi avut cu gruparea mafiotă din Federaţia Rusă Solnţevskaia. Acesta a minţit iniţial că nu ar fi monitorizat de Interpol, ulterior fiind nevoit să-şi schimbe declaraţiile, în urma unor confirmări oferite de Ministerul de Interne. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.