Declaraţiile aparţin lui Doug Squires, expert anticorupţie în SUA, profesor universitar la Universitatea de Stat din Ohio şi procuror federal în cadrul Departamentului de Justiţie al SUA.

Expertul american care s-a aflat timp de câteva zile la Chişinău unde s-a întâlnit cu procurori şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a fost întrebat ce şanse sunt ca frauda de la bănci să fie elucidată, în situaţia în care în Moldova nu există voinţă politică.

„Nu cunosc foarte bine, factologic vorbind, despre ceea ce s-a întâmplat, dar vă pot spune că dacă aşa ceva s-ar întâmpla în ţara mea, cazul ar fi investigat intensiv, cu dedicare cu echipe formate din procurori, regulatori, reprezentanţi ai societăţii civile, toţi adunaţi ca să-şi dea seama care e cea mai bună cale de investigare a celor întâmplate. Totodată, s-ar face schimburi de informaţii şi probe, pentru că coordonarea şi cooperarea este crucială în astfel de cazuri”, a declarat Doug Squires în cadrul unui interviu pentru Anticorupţie.md.

Squires s-a referit şi la reforma procuraturii, accentuând că cetăţenii trebuie să aibă încredere în procurori că aceştia îşi vor îndeplini obligaţiile

„În mod normal ar trebui să existe un nivel de încredere publică în organele procuraturii şi a magistraturii, că ei îşi vor face bine treaba. Dacă asta nu se întâmplă, trebuie să stabiliţi cum realizaţi acest stat de drept, cum faceţi aşa ca legea să fie respectată în primul rând, mai mult decât orice altceva. Pentru că oricine care pune în buzunar bani ce nu-i aparţin, ofensează societatea. Este exact acelaşi lucru cu spălarea banilor: s-ar părea că nu-i mare treabă, muţi nişte bani dintr-o parte în alta, când, de fapt, spălând bani tu subminezi un întreg sistem bancar, transparenţa, legitimitatea băncii prin care s-au spălat aceştia. Prin urmare, pentru a avea încredere publică într-un sistem, trebuie să te asiguri că regulile sunt aceleaşi pentru toţi”, a mai spus expertul anticorupţie din SUA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.