„Ar trebui ca opoziţia democratică şi antioligarhică să negocieze desemnarea unui candidat comun. Acel candidat va trebui să aibă un profil psihologic de luptător şi să reziste într-o confruntare cu nişte forţe mult-mult mai mari mediatice şi cu o capacitate uriaşă a holdingului lui Plahotniuc de a manipula opinia publică. Vor urma luni de foc, dar este o şansă. Dacă opoziţia reuşeşte să creeze această breşă, să pună mâna pe funcţia de preşedinte, aceasta nu însemnă că de mâine Moldova va scăpa din strânsoarea, din captivitate unui singur om. Dar e un început”, a declarat reputatul analist politic de la Bucureşti.

De asemenea, Goşu consideră că actualul guvern nu va pica până când, coordonatorul coaliţiei, Plahotniuc, va dori acest fapt, mai bine zis până va aspira la funcţia de prim-ministru.

„Durata vieţii acestui guvern depinde de un singur om, de coordonatorul coaliţiei. Dacă domnul Plahotniuc vrea să fie el prim-ministru, să-l înlocuiască pe bunul său prieten şi tovarăş de afaceri, Pavel Filip, în funcţia de premier, atunci, sigur, guvernul va pica, dacă nu, nu va pica. Sunt suficient de multe informaţii şi uşor controlabile, cele mai multe privind controlul pe care Plahotniuc îl are nu doar asupra a 57 de deputaţi, cei care oficial formează această coaliţie şi l-au votat pe premierul Filip, dar şi asupra unui număr mai mare de deputaţi. Deci, de ce aceşti deputaţi ar ieşi mâine de sub controlul lui Plahotniuc, să dea jos guvernul, să acţioneze de capul lor sau împinşi de principii, de onestitate politică? Mi-ar fi greu să cred că se va întâmpla aşa ceva”, a mai spus Armand Goşu.

Totodată, expertul consideră că Moldova se confruntă cu o „stabilitate de cimitir”, iar aşa-numitul şef al acestui cimitir vrea tot mai multă putere, astfel, în această vară sau la toamnă vom asista la procesul de luare sub control a Preşedinţiei Moldovei.

„Republica Moldova, după mine, în momentul acesta, e mai stabilă ca niciodată, e o stabilitate de cimitir, nu se întâmplă, nimic fără ca „nacialnicul cimitirului” să ştie. „Nacialnicul cimitirului” ştim cine este şi ce vrea. El vrea putere, să aibă cât mai multă putere pentru el. Şi tot ce se va întâmpla în această vară şi toamna care urmează, probabil, vor fi subsumate luării sub control a ultimei instituţii cât de cât autonome, e vorba de Preşedinţia republicii”, a subliniat Goşu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.