„Antiratingul domnului Plahotniuc care apare în sondaje demonstrează că este un personaj respins. Nici nu putem vorbi despre un personaj controversat. Nu sunt psiholog şi nici nu l-am întâlnit vreodată personal, de aceea nu pot să-i analizez procesele mentale, dar se pare că este un personaj foarte ambiţios, care a obţinut deja controlul total asupra RM. Un asemenea caz avem şi în Georgia - acolo unde un om foarte bogat, Bidzina Ivanişvilli, controlează statul în mod neoficial la fel ca şi Plahotniuc în Moldova. Ivanişvilli nu are nicio funcţie oficială în stat, nu poartă nicio răspundere legală sau constituţională, nici nu-i pot fi atribuite succesele, dar nici eşecurile guvernării, însă controlează din umbră procesele politice. La Chişinău, ori de câte ori a fost nevoie, Curtea Constituţională a intervenit schimbând regulile de joc în favoarea domnului Plahotniuc. În RM avem un regim anti-constituţional şi avem o dictatură nedeclarată. Vlad Plahotniuc este un micro-manager căruia îi place să controleze totul în amănunte, el nu delegă funcţii, ci controlează personal cum merg lucrurile. Vorbim de o dictatură nedeclarată. Însă comparativ cu dictatorii clasici din alte ţări care discută cu propriul popor, dumnealui nu discută cu cetăţenii. El stă în umbră şi în intervale rare mai scrie câte un mesaj pe Facebook, după care toată lumea încearcă să descifreze fiecare cuvânt. Dumnealui este incapabil să ţină discursuri, are dificultăţi lingvistice, cu gramatica, nu se simte bine ca vorbitor. Deci vorbim nu doar de o dictatură nedeclarată, dar şi de o dictatură neafişată, una secretă, dar nu mai puţin reală”, a declarat analistul politic, într-un interviu pentru report.md.

Vladimir Socor a mai spus că guvernarea depune eforturi foarte mari ca să convingă partenerii străini că în RM se fac reforme, doar că, susţine analistul de la Jamestown, aceste eforturi se limitează la cele propagandistice.

„Reformele nu se văd. Dimpotrivă, gruparea din jurul domnului Plahotniuc a monopolizat controlul asupra economiei controlate de stat, asupra economiei particulare la nivel macro şi asupra fluxurilor financiare. Această grupare nu are cum să fie interesată de reforme, deoarece acestea i-ar limita puterile şi posibilităţile de îmbogăţire pe seama statului. Eu cred că guvernarea de la Chişinău nu a reuşit să convingă pe nimeni, deşi face eforturi foarte puternice în acest sens. Vizita lui Vlad Plahotniuc la Washington, apoi invitaţia unor oameni de afaceri şi politicieni proeminenţi din Europa la o sesiune a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, pe care tot el o patronează, eforturi la nivelul propagandei se fac, dar rezultatele nu se văd şi cred că nici nu se vor vedea, deoarece după constituirea noii majorităţi parlamentare şi după instaurarea noului Guvern, domnul Plahotniuc şi-a instalat oamenii săi în posturi cheie, iar acum are controlul total asupra guvernării”, afirmă Socor.

Prin aceste vizite Plahotniuc încearcă să demonstreze că este acceptat de Occident, crede analistul politic. „În ceea ce priveşte întâlnirea domnului Plahotniuc cu Victoria Nuland, care este subsecretar de stat al SUA, trebuie să remarcăm că tot ceea ce s-a arătat la TV la Chişinău despre această vizită a provenit de la Partidul Democrat controlat de el şi de la mass-media subordonată lui. Propagandiştii dânsului au trâmbiţat intens despre vizita domniei sale la Washington în timp ce Departamentul de Stat American şi Victoria Nuland nu au comunicat absolut nimic. Ar fi fost util ca din partea Departamentului de Stat de la Washington să fie publicată o clarificare. Acest lucru, însă, nu s-a făcut şi Vlad Plahotniuc a reuşit să controleze fluxul informaţional şi să inducă ideea că a fost acceptat de Washington. Dar nu are decât o fotografie publicată pe internet cu nişte zâmbete politicoase. Îmi amintesc că acum câţiva ani, domnul Plahotniuc a convocat la Chişinău o altă conferinţă de genul forumului de miercuri la care, în calitate de vorbitor, l-a invitat pe fostul ministru de Externe al Franţei, Dominique de Villepin, pe atunci aspirant la fotoliul de prim-ministru în hexagon... Acel gest a rămas însă fără niciun răspuns. Între timp, Vlad Plahotniuc a devenit mult mai bogat aşa încât se pare că poate să-şi permită să finanţeze o mulţime de astfel de evenimente propagandistice folosind, probabil, între altele şi banii obţinuţi din controlul fluxurilor financiare ale statului”, a declarat Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.