Năstase a mai adăugat că sistemul judecătoresc din ţară este deja putred şi mâncat de cancerul corupţiei şi trebuie schimbat radical. „Dacă facem o paralelă cu sistemul de drept din România, ştim că acolo au fost două procese care au fost paralele. Primul proces a fost cel de curăţire şi purificare a sistemului din interior şi zeci de judecători şi procurori au ajuns în închisori pentru că erau corupţi. Dacă ne uităm la noi, nimeni nu a fost măcar condamnat. Oameni care au comis crime sunt lăsaţi să plece onorabil din sistem. Noi în 2015 am ieşit în stradă cu întreaga societate şi am vorbit despre cei 18 miliarde de dolari spălaţi de Federaţia Rusă, acum ca noi să aflăm că atunci când noi protestam judecătorii din acest sistem spălau alte 10,8 miliarde de dolari. Reforme nu sunt şi nu vor fi. Nu poate cel care a capturat instituţiile statului să facă reforme, nu are cum”. Membrul Platformei DA a dat de înţeles că clasa politică trebuie schimbată atunci când societatea va fi gata să accepte una nouă.
 
Istoricul şi politologul Aurelian Lavric spune că reformele întreprinse până acum nu constau în majorările de salarii pentru judecători sau în renovarea Curţii de Apel şi că lucrurile nu s-au mişcat deloc. „O ţară cu un sistem de justiţie în care oamenii nu au încredere, deci atunci când se pune problema când oamenii merg acolo şi de fapt Curtea de Justiţie este o instanţă care face o licitaţie şi cine plăteşte mai mult acela câştigă, este clar că asemenea ţară este sortită dispariţiei”, a declarat specialistul politic.

Lavric a mai spus că în Republica Moldova poţi să ai o funcţie în afara statului şi ea să fie mai importantă decât una din interior. „Eu personal vreau să spun ca acest forum a fost o şansă foarte bună pentru ca persoanele care au o influenţă în acest stat, să prezinte un proiect de ţară, pentru că ceea ce aşteaptă occidentul este o echipă de persoane inteligente care să vorbească aceeaşi limbă cu politicienii şi clasa politică din UE. Singura realizare intelectuală pe care pot să le propună aceste partide care se declară europene, este ca Republica Moldova să fie o căpuşă pe corpul Uniunii Europene. Să primească resurse şi fonduri, cu care să menţină ţara pe linia de plutire, pentru că ei sunt incapabili să creeze condiţii ca acest stat să se dezvolte”, a conchis Aurelian Lavric.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.