În acest sens, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a făcut publică o declaraţie. Astfel, PPDA a îndemnat societatea civilă, partidele politice şi partenerii de dezvoltare să continue presiunea asupra guvernării.

Mai mult, Andrei Năstase a lansat un apel către societatea civilă şi către cetăţeni: „În context, facem apel către societatea civilă specializată, către toţi cei care le pasă, să constituie un consiliu civic al alegătorilor care să verifice listele şi să asigure calitatea alegerilor. Ne adresăm şi partenerilor de dezvoltare să susţină o astfel de iniţiativă, în caz contrar putem consta din start că în Republica Moldova nu poate fi vorba de organizarea unor alegeri libere şi corecte.

„Alegerile nu sunt altceva decât identificarea voinţei populaţiei, a voinţei majorităţii. Să nu uităm că se aplică pe larg intimidările mişcării protestatare. Cea mai activă parte a populaţiei, a poporului, este batjocorită de acest stat poliţienesc. Guvernarea trebuie să fie cointeresată de selectarea membrilor CEC în condiţii de maximă transparenţă”, a declarat Stanislav Pavlovschi, membru al formaţiunii.

Precizăm că membrii formaţiunii politice au lansat şi un apel către primarii din toate localităţile, îndemnându-i să nu cedeze în faţa regimului.

Vă prezentăm mai jos declaraţia Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr:

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr atrage atenţia cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare la circumstanţele în care actualul regim oligarhic poate frauda alegerile prezidenţiale chiar la etapa întocmirii listelor electorale. Argumentele acestei declaraţii sunt următoarele: listele electorale administrate de CEC şi care se bazează pe Registrul de Stat al alegătorilor sunt absolut ireale ca număr de alegător şi conţin sute de mii de suflete fiind moarte.

De exemplu, la alegerile din 30 noiembrie 2014, potrivit datelor din Registrul de Stat al alegătorilor, au fost înregistraţi 3 226 446 de cetăţeni cu drept de vot, inclusiv 211 329 din Transnistria şi 171 052 de persoane fără domiciliu. Au fost tipărite în total 312 460 de buletine de vot dintre acestea au fost printate şi distribuite autorităţilor administraţie publice locale şi organelor electorale liste electorale de bază, care cuprind 2 844 065 de alegători. Potrivit fostului şef al CEC, Iurie Ciocan, aceste cifre sunt oficiale pentru că se bazează pe datele din Registrul de Stat al populaţiei, administrat de întreprinderea de stat Registru.

Totodată, menţionăm că pe 2 decembrie 2014, în conformitate cu informaţia difuzată de CEC au fost depistate 68 560 de buletine de vot nevalabile, iar pe 3 decembrie, această cifră s-a micşorat până la 57 436.

Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii ani nu au fost organizate exit-poll-urile, care ar fi prezentat rezultatele reale ale alegerilor.

Pe 1 mai 2016 se atestă o cifră a populaţiei, persoane fizice cu loc de trai de 3 944 363 de cetăţeni. Totodată, mai mulţi experţi consideră că cifra reală a populaţiei stabile este de aproximativ 2,5 de milioane. Diferenţa dintre această cifră şi cea oficială constituie peste un milion de cetăţeni.

Până în prezent, nu au fost anunţate datele recensământului care a fost efectuat acum doi ani. Evident, regimul face tot posibilul ca să nu fie publicată cifra reală a populaţiei rămasă în ţară în pofida genocidului social practicat de oligarhia criminală.

În cadrul procesului de colectarea a semnăturilor pentru referendumul republican, activiştii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au constatat că există sute de sate în care minimum jumătate din gospodării sunt locuite.

În favoarea acestei afirmaţii vine şi iniţiativa legislativă a deputatului democrat Igor Sîrbu privind excluderea din procedura de achiziţii publice a contractelor de tipărire a buletinelor de vot şi a altor documente electorale. Aceasta va permite guvernării să transmite companiilor afiliate contracte de tipărire a buletinelor de vot şi, în consecinţă, numărul real al acestora nu va putea fi stabilit cu exactitate. În acest fel, o anume companie aservită, aleasă netransparent, va putea tipări buletine de vot necontrolat, câte se va dori şi ne putem aştepta la anumite posibile introduceri de buletine pre-completate în urnele de vot.

De asemenea, amintim că şi de modul netransparent în care au fost aleşi noii membri ai CEC.

Toate cele expuse mai sus confirmă faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor la etapa întocmirii listelor electorale şi a tipăririi buletinelor de vot, se acţionează în concordanţă cu afirmaţia stalinistă: nu contează cine câştigă alegerile - este important cine numără voturile.

În aceste condiţii, considerăm imperios şi necesar conjugarea forţei forţelor societăţii civile, a partidelor de opoziţie şi a partenerilor de dezvoltare pentru exercitarea presiunii continue asupra guvernării cu scopul publicării de urgenţă a rezultatelor recensământului, fără intervenţii arbitrare.

Bâlbâiala privind recensământul şi unele eventuale rezultate ale acestuia este parte a unei fraude. Un simplu exerciţiu de intervievare a trecătorilor arată faptul că patru oameni din cinci nu au fost recenzaţi. Atunci când Filip insistă să fie publicate datele recensământului se pare că se bazează pe falsificarea rezultatelor, pentru a putea desena listele electorale. În cazul recensământului, este nevoie de restituirea banilor, vinovaţii pedepsiţi, iar recensământul să continue.

În context, facem apel către societatea civilă specializată , către toţi cei care le pasă, să constituie un consiliu civic al alegătorilor care să verifice listele şi să asigure calitatea alegerilor. Ne adresăm şi partenerilor de dezvoltare să susţină o astfel de iniţiativă în caz contrar putem constat din start că în Republica Moldova nu poate fi vorba de organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.