Analistul spune că se teme că haosul moldovean se poate înrăutăţi, iar destabilizarea Moldovei este în interesul Moscovei.

„În interiorul Moldovei sunt alte multe alte graniţe. Prin urmare, are o slabă identitate naţionala. Are un guvern haotic, are instituţii mult mai slabe decât România. România se plânge tot timpul de guvernul ei, dar este bine si puternic instituţionalizat în comparaţie cu cealaltă parte a frontierei. Prin urmare, mă tem cu adevărat că haosul moldovean se poate înrăutăţi, că destabilizarea Moldovei este în interesul naţional a lui Putin în felul în care percepe el interesul naţional”, a declarat Robert Kaplan.

„Moldova este o ţară care are puţină identitate naţională. N-a fost niciodată un stat independent până în 1991. S-a mişcat înainte şi înapoi între Rusia ţaristă şi România şi între Rusia Sovietică şi Romania. În plus, faţa de etnici români are etnici ruşi, etnici ucraineni, etnici găgăuzi, turci, care cu toţii nu simt un ataşament psihologic faţă de guvernul din Chişinău. Prin urmare este o ţară de graniţă. Este o ţară de graniţă”, a menţionat sursa.

Robert Kaplan a mai declarat că Putin nu va acţionat din spatele cortinei. „Nici nu trebuie să o facă. Poate lucra în spatele cortinei într-un mod mai subtil. Nu trebui să ia masuri active pentru a destabiliza Moldova, pentru că Moldova este atât de slaba ca stat”, a precizat jurnalistul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.