Siegfried Mureşan mai spune că cetăţenii trebuie să cunoască mai multe despre frauda bancară, iar vinovaţii trebuie să-şi primească pedeapsa pe măsură.

„Guvernul a început prea timid, din păcate, să adopte actele legislative necesare din foia de parcurs în vederea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Adoptarea acestor legi este primul pas, însă următorul pas - implementarea, este şi mai important. Pentru ca acest guvern să poată fi numit proeuropean este nevoie să legifereze toate angajamentele din foaia de parcurs, dar şi să le implementeze”, a menţionat europarlamentarul.

„Faptul că delegaţia FMI nu are un mandat arată că Guvernul nu a progresat suficient de mult cu agenda de reforme economice”, a adăugat Siegfried Mureşan.

Totodată, acesta a menţionat că Guvernul Republicii Moldova trebuie să revadă Acordul de Asociere şi va cunoaşte reformele care trebuie să fie implementate. „Noi considerăm că Acordul de Asociere existent, semnat şi ratificat între UE şi Republica Moldova, este cel mai important mijloc de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. De aceea, prioritatea absolută a guvernului trebuie să fie implementarea acestui Acord de Asociere. Vestea bună este că, de fapt, guvernul doar uitându-se în Acordul de Asociere poate afla exact care sunt măsurile de reformă de care Republica Moldova are nevoie”, a adăugat Mureşan.

Parlamentarul european s-a referit şi la justiţia pe care trebuie să o aibă Republica Moldova. „PPE a susţinut statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, o justiţie puternică, independentă, neselectivă care să tratează cu aceeaşi măsură toţi cetăţenii. Să se ştie foarte clar dacă ai încălcat legea, vei da socoteală. Justiţia trebuie să fie independentă, transparentă, neselectivă, iar judecătorii să fie selectaţi exclusiv pe bază de competenţe. Orice act de intimidare este neacceptabil”, a punctat Siegfried Mureşan.

Mai mult, europarlamentarul a făcut un apel către autorităţile de la Chişinău. Mureşan a îndemnat Guvernul Republicii Moldova să solicite ajutor de la UE în privinţa elucidării fraudei bancare.

„Tocmai fiind că banii dispăruţi din sistemul bancar se pare că va cădea pe umerii cetăţeniilor, oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat acolo. De aceea, cred că trebuie de făcut trei lucruri. În primul rând trebuie recuperat prejudiciul până la ultimul cent şi traşi la răspundere cei care se fac vinovaţi de aceste fapte. Vestea bună că UE poate ajuta, există experienţă solidă în combaterea evaziunii fiscale, a fraudei, a spălării banilor. De aceea, fac un apel către Guvernul Republicii Moldova să solicite ajutor de la instituţiile Uniunii Europene şi în special de la Oficiul European de luptă antifraudă. Invit autorităţile să lucreze cu instituţiile europene, cu Comisia Europeană, cu Banca Centrală Europeană, dar şi cu băncile din statele membre, în speţă şi din România, pentru îmbunătăţirea supravegherii bancare”, a precizat oficialul.

Deputatul european a mai anunţat că în Parlamentul European a fost propus un amendament care prevede sporirea finanţării europene pentru Republica Moldova. „La nivelul Parlamentului European, eu ca membru al Parlamentului sunt raportor din partea PPE pe bugetul anului următor şi am solicitat printr-un amendament sporirea finanţării europene pentru cele trei state din vecinătatea estică – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Vestea bună este că acest amendament a trecut astfel ca Comisia Europeană va trebui să ţină cont de el. Vă pot spune că acest amendament a fost înaintat de mine şi a fost susţinut la nivelul Parlamentului European de parlamentarii liberali şi cei conservatori. Trebuie să ştiţi că grupul socialiştilor europeni, din care face parte şi Partidul Democrat, s-a opus acestui amendament”, a explicat oficialul.
 
Precizăm că europarlamentarul Siegfried Mureşan a prezentat astăzi  concluziile vizitei de lucru a delegaţiei PPE la Chişinău. Din delegaţie au făcut parte 19 persoane din toată Europa.

De asemenea, acesta a îndemnat toate partidele proeuropene să prezinte un candidat unic la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.