Jurnalistul Valeriu Saharneanu, fost deputat, afirmă că situaţia este una tragicomică. „Vorbeşte despre calitatea legislativului - prima instituţie în stat, acolo unde trebuie să vină oameni foarte pregătiţi, responsabili, personalităţi, care să ştie a promova legi, să aibă închipuire ce e aia interes naţional şi interesul public, care ştiu ce înseamnă suveranitatea deputatului şi multe altele. Acestea sunt piese luate ca pe timpul lui Voronin, care atunci când a câştigat alegerile până şi pe şoferul lui l-a pus pe liste şi chiar a ajuns deputat. PD repetă calea lui Voronin”, a menţionat Saharneanu.

În context, moderatorul Val Butnaru s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă un om ca Ţuţu ar fi nevoit să ia o decizie foarte importantă pentru RM. Jurnalistul Ion Terguţă a adăugat, la rândul său, că este cu atât mai grav că Ţuţu este neinformat fiind membru al Comisiei Securitate şi că, în mod normal, Comisia ar fi trebuit să analizeze în detaliu situaţia înainte ca trupe militare, indiferent din ce ţară, să vină în RM.

„Urmărind logica parlamentară, comisia din care face parte domnul Ţuţu ar fi trebuit, înainte ca trupele americane sau oricare altele să poată să intre pe teritoriul ţării, să aibă o dezbatere cel puţin în comisie, dacă nu în Parlament. Să examineze în detaliu toate riscurile, toate avantajele, să analizeze din toate punctele de vedere. Aceşti deputaţi ar fi trebuit să cunoască în detaliu avantajele şi dezavantajele şi, cu atât mai mult, care sunt actorii acestei acţiuni - de ce au venit aici, care sunt scopurile lor, câţi au venit, când pleacă, care sunt sarcinile etc. Noi însă vedem că aceşti deputaţi care ar fi trebuit să îngrijească de securitatea statului vin la o acţiune de genul ăsta fără a şti cine sunt oamenii care participă. Problema este gravă pentru noi, cetăţenii. Noi toţi putem avea viziuni diferite, că e bine că au venit americanii, că e prost că au venit. Dar deputaţii sunt obligaţi să analizeze aceste situaţii. Şi aceşti oameni iau decizii pentru noi!”, a declarat Ion Terguţă.

„Vorbim despre nişte lucruri deloc comice, deloc hilare. Este dramatic. Nici nu vorbim măcar despre deputaţi, ci despre mercenari, nişte oameni implicaţi în omoruri în Codrii Orheiului. Să ştiţi că RM va fi condamnată la CEDO pentru asta, deja există nişte feedbackuri de acolo. Lucrurile sunt foarte, foarte grave. Asta este, de fapt, structura pe verticală a puterii din RM. Nu ştiu dacă putem vorbi despre autocraţie. La noi e o adevărată dictatură, e stat poliţienesc. Ţuţu habar nu are ce înseamnă securitatea statului. Dar Plahotniuc are nevoie de asemenea oameni în Parlament pentru vot. Atât.”, crede jurnalistul Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale.

Moderatorul emisiunii, Val Butnaru, a sesizat însă un alt aspect şi anume de ce la un eveniment de asemenea amploare nu au mers persoane mai importante, cel puţin şeful Сomisiei Securitate şi nu un membru de rând.

„Lăsând partea hilară, nu se creează oare impresia că apariţia acestui Ţuţu a vrut, de fapt, să submineze un eveniment foarte important? A fost ultima zi, când s-au încheiat nişte exerciţii cu participarea trupelor SUA, practic a trupelor NATO. Domnul Untilă e şeful Comisiei Securitate, ar fi trebuit să vină şeful comisiei la un eveniment atât de important. Cu atât mai mult că PL a participat la alegerile trecute cu sloganul „NATO”. Şi iată când se întâmplă un asemenea eveniment, apare un circar de felul ăsta şi compromite o acţiune destul de importantă”, a atenţionat Val Butnaru.

„Dacă facem abstracţie de acest caz şi ne aducem aminte cum au fost întâlniţi americanii aici la noi, la Chişinău, inclusiv în PMAN, atunci apare o problemă fundamentală pentru partidele noastre de dreapta, pentru partidele aşa-numite naţionale - cum de s-a întâmplat că acest eveniment noi l-am abordat de o asemenea manieră, şi asta pe fundalul la ce s-a întâmplat pe 9 mai? Nu am nimic împotriva comemorării victimelor celor de-al doilea război mondial, dar am avut o fericită ocazie să ne manifestăm în cadrul acestui eveniment, „Dragoon Pioneer”. Desigur că apare întrebarea către oficialităţile RM - cum au tratat ele acest eveniment”, a adăugat şi analistul politic Anatol Ţăranu.

Jurnalistul Ion Terguţă a menţionat chiar că acest exerciţiu ar fi urmărit un scop mult mai important, şi anume testarea reacţiei populaţiei la venirea acestor trupe.

„Impresia mea e că noi totuşi am fost supuşi unui test acum. Da, există sondajele de opinii, care pot avea un anumit grad de eroare sau nu pot fi chiar exacte. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte dragostea sau repulsia noastră pentru NATO, iată au venit trupele americane în RM şi a fost posibil să testeze populaţia la venirea acestor trupe, dacă este entuziasmată populaţia, dacă nu, va fi ostilă sau nu. Eu cred că concluziile deja au fost făcute. Şi cred că a fost mai mult decât o simplă vizită a ostaşilor americani aici”, a punctat Ion Terguţă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.