„Guvernul încearcă un fel de exerciţiu birocratic, pentru a amăgi UE. Mai întâi, Guvernul RM a adoptat Acordul de Asociere, s-a angajat să-l implementeze. După aceea, Guvernul a adoptat un Plan de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. Iar acum, mai recent, are şi o Foaie de Parcurs, pentru priorităţile Planului de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. Deci este un fel de lanţ birocratic, iar în realitate, guvernarea nu îndeplineşte aceste măsuri”, susţine analistul politic de la Fundaţia Jamestown Vladimir Socor.

„Este o amăgeală să ne închipuim că guvernarea domnului Plahotniuc le-ar îndeplini, pentru că anume partidul lui, PD, anume interesele financiare şi economice din jurul lui Plahotniuc au blocat în interiorul guvernării reformele europene cel puţin din anul 2013 încoace, dacă nu chiar din 2011. Deci nu, în niciun caz această grupare nu este menită să aplice măsurile respective”, a declarat comentatorul politic la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
 
Vladimir Socor a mai spus că declaraţiile şi criticile europarlamentarilor care au vizitat zilele trecute Chişinăul reflectă, fără îndoială, şi opiniile Bruxellesului. „Comitetul Parlamentului European de Asociere UE-RM a constatat o listă lungă de măsuri neîndeplinite. Nu vreau să le numesc restanţe, angajamente sau reforme ratate, ci pur şi simplă măsuri în interesul populaţiei RM. Anume aceste măsuri Guvernul nu le-a îndeplinit. Europarlamentarii care au vizitat Chişinăul au numit aceste măsuri neîndeplinite - faptul că nu se anchetează furtul miliardului, există în continuare netransparenţă în acţionariatul bancar, nu avem un buget la mijlocul anului, justiţia este aservită domnului Plahotniuc, preşedintele CSJ a fost promovat în funcţie fără concurs public democratic, reforma PG nu s-a îndeplinit, Plahotniuc controlează piaţa media. Toate aceste lucruri au fost constatate a câta oară, dar problema nu se rezolvă”, a punctat Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.