Într-un comunicat emis de PPDA se spune că în cadrul întrevederii au fost discutate subiecte ce ţin de situaţia politică, socială şi economică din Republica Moldova, dar şi creşterea alarmantă a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Un subiect important din cadrul discuţiilor a fost nivelul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE şi a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare.

În intervenţia sa, Andrei Năstase a menţionat faptul că Republica Moldova se apropie tot mai mult de un stat autoritar, invocând recentele arestări abuzive ale câtorva cetăţeni care au participat la protestul paşnic din 24 aprilie curent. O solicitare imperativă din partea societăţii civile şi a partidelor de opoziţie este eliberarea necondiţionată din starea de arest a deţinuţilor politici.

De asemenea, a fost invocată şi încălcarea în masă a dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie în ziua protestului din 24 aprilie, drept garantat de articolul 27 din Constituţia Republicii Moldova. Referitor la aceste grave încălcări ale drepturilor omului, Andrei Năstase a solicitat din partea instituţiilor europene reacţii cât mai prompte şi suport în prevenirea unor asemenea abuzuri din partea autorităţilor din Republica Moldova.

În ceea ce priveşte implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, Andrei Năstase a declarat că guvernarea mimează implementarea angajamentelor din Acord, iar asa-zisele realizări poartă un caracter formal şi de faţadă.

Reprezentanţii Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE s-au arătat îngrijoraţi de situaţia privind recentele involuţii sub aspectul respectării drepturilor omului şi au promis reprezentanţilor opoziţiei o atenţie sporită şi o monitorizare strictă a situaţiei din Republica Moldova.