Întrebat cum răspund autorităţile la mesajul copreşedintelui Comitetului parlamentar de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană că autorităţile de la Chişinău trebuie să reconfirme încrederea faţă de instituţiile europene şi faţă de cetăţenii acestui stat, Nantoi a afirmat: „Ei răspund prin euro-mimare, prin declaraţii împăciuitoare, promiţătoare şi moderat optimiste. Dar în realitate noi vedem: cuvântul „reformă” a devenit cuvânt de ocară. Deci, nimeni în Republica Moldova, în primul rând cei care se asociază cu „guvernarea” nu au nevoie nici de reforma reală a Procuraturii, nici de justiţie independentă, nici de mass-media care să fie în slujba cetăţeanului şi a societăţii şi să ajute cetăţenii să înţeleagă ce se întâmplă în Republica Moldova”.

Oazu Nantoi crede că deocamdată cursul european este de a bate pasul pe loc, cu lozinci fie pro-Est, fie pro-Vest, dar în realitate ţara se împotmoleşte. „Când ne uităm la exodul cetăţenilor, acesta este singurul indice de curs european, deoarece cei tineri şi cărturari preferă să evadeze de pe nava naufragiată a statalităţii moldoveneşti în direcţia europeană. Acesta este cursul nostru european”, este de părere directorul de programe de la IPP.

Nantoi a mai declarat că autorităţile de la Chişinău nu sunt sincere. După alegerile diin 30 noiembrie 2014 aşteptările erau legate de reconstituirea unei coaliţii pro-europene şi că această alianţă de guvernare va purcede la implementarea prevederilor Acordului de Asociere. „De atunci a trecut mai mult de un an de zile, furtul miliardului ne-a făcut faimă în întreaga lume, am ajuns pe paginile presei mondiale. Şi domnul Filat este în stare de arest, dar nimeni nu crede în faptul că el este responsabil de acest furt al miliardului. Declaraţiile domnului Pirkka Tapiola despre faptul că toate persoanele responsabile de furtul din sistemul bancar trebuie să ajungă în instanţa de judecată au rămas doar declaraţii. Şi, eu repet, noi ne aflăm într-o situaţie de euro-mimare, când guvernarea spune cuvinte plăcute partenerilor externi şi de adormire a opiniei publice din Republica Moldova. Niciun fel de parcurs european atâta timp cât statul este unul captiv”, a declarat Oazu Nantoi.

„În realitate, Republica Moldova are nevoie de schimbarea clasei politice şi despre un eventual parcurs european se va putea vorbi doar în cazul desfăşurării alegerilor parlamentare în Republica Moldova, în funcţie de rezultatul acestor alegeri. Atâta timp cât noi avem un stat captiv, eu nu am niciun motiv să vorbesc despre parcurs european, despre reforme, deoarece acei care au capturat statul nu vor ceda benevol, în niciun caz”, a punctat Nantoi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.