Un proiect de lege care prevede înăsprirea pedepsei pentru coruperea alegătorilor, şi care a fost semnat de opt deputaţi PLDM, a fost înregistrat astăzi la Biroul Permanent al Parlamentului.

Iniţiativa legislativă presupune şi completarea Codului electoral cu o prevedere care ar permite anularea înregistrării concurentului electoral, în cazul în care acesta va oferi alegătorilor bani sau bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare.

„Pe parcursul precedentelor campanii electorale au fost atestate numeroase cazuri de corupere a alegătorilor prin daruri electorale şi chiar bani. Proiectul vine să responsabilizeze partidele politice şi candidaţii independenţi, precum şi formaţiunile şi alte persoane implicate în procesul electoral. Scopul principal este prevenirea şi sancţionarea fraudării scrutinului prin coruperea alegătorilor”, se spune în document.

Proiectul mai stipulează şi introducerea pedepsei pentru persoanele care pretind sau acceptă bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul exercitării dreptului electoral într-un mod anumit. Acestea se pedepsesc cu amendă în mărime de la 300 la 1000 de u.c. (6.000 - 20.000 de lei) sau cu închisoare de la trei la cinci ani.

Autorul proiectului, liberal-democratul Victor Roşca, mai propune ca în categoria bunurilor interzise spre a fi oferite alegătorilor, prevăzute în Codul Penal, să fie introduse pungile netransparente care poartă numele şi prenumele candidatului, denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.