Potrivit lui Năstase, Republica Moldova traversează cea mai dificilă criză politică, economică, socială şi morală din cei 25 de ani de existenţă.

Totodată, liderul Platformei DA spune că vor urma şi alte acţiuni de intimidare a opoziţiei, a societăţii civile şi a mass-media independente.

„O constatare ce mă face şi mai încrezător. Alexandru Pănuţa, Radu Cebotari şi Ion Matasevici sunt luptători, sunt nişte adevăraţi oameni ai Cetăţii. Prin ei şi oameni ca ei această ţară are viitor. Părinţii şi copii lor trebuie sa fie mândri de ei. Iar noi suntem condamnaţi să continuăm lupta cu regimul Plahotniuc, care ne-a transformat ţara într-o puşcărie”, a mai spus Andrei Năstase.

Vă prezentăm mai jos mesajul integral al liderului Platformei DA:

Protestez de ani de zile împotriva unei justiţii capturate, aservite politic şi mafiotic. Ieri am fost alături de cei ce azi reprezintă adevărata societate, adevăraţii cetăţeni ai ţării. În pofida obstacolelor create de cordoanele bastarde am reuşit să ajung la cei trei protestatari arestaţi din moftul criminalului nr.1 în regiune. Am vorbit şi ne-am încurajat reciproc.

O constatare ce mă face şi mai încrezător. Alexandru Pănuţa, Radu Cebotari şi Ion Matasevici sunt luptători, sunt nişte adevăraţi oameni ai Cetăţii. Prin ei şi oameni ca ei această ţară are viitor. Părinţii şi copii lor trebuie sa fie mândri de ei. Iar noi suntem condamnaţi să continuăm lupta cu regimul Plahotniuc, care ne-a transformat ţara într-o puşcărie.

Azi, Republica Moldova traversează poate cea mai dificilă criză politică, economică, socială, morală din cei 25 de ani de existenţă. Lucrurile sunt poate mai grave decât la finalul anilor 80, chiar decât pe timpul Războiului de pe Nistru, când liniile de demarcaţie dintre trădătorii, duşmanii sau prietenii ţării şi poporului ei erau clare.

Astăzi, ne aflăm în plin război al oligarhiei criminale împotriva poporului, în cel mai sărac stat din Europa, pauperizare cauzată de furturile care continuă din vistieria statului, culminând cu jaful secolului, a cărui factură de un miliard de dolari o vom plăti noi, cetăţenii, decenii la rând, de-acum încolo.

Pe acest fundal, ţara a ajuns victima şi ostatica unor manipulări propagandistice, a unor jocuri aşa-zis geopolitice provocate şi stimulate atât din interiorul, cât şi din exteriorul ţării.

Activităţile criminale de ultimă oră ale celui în captivitatea politică şi economică a căruia a ajuns Republica Moldova, coroborate cu operaţiunea propagandistică de implicare a imaginii înalţilor reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare în jocurile sale murdare, reprezintă o sfidare totală a ceea ce înseamnă democraţie şi valori perene.

Acestea generează o îngrijorare aparte în rândul cetăţenilor Republicii Moldova, alimentând o dată în plus, temerea că politica externă a marilor puteri s-ar putea ghida după interese egoiste şi nu după valori şi principii, înăbuşind speranţele că Occidentul se situează întotdeauna de partea bună.
Iar Plahotniuc, oligarhul moldovean detestat de peste 90% dintre cetăţeni, oricât s-ar strădui să ne convingă şi să convingă Occidentul, maşinăria lui propagandistică, din interiorul şi din exteriorul ţării, plătită din bani acumulaţi ilegal, nu este partea bună decât poate pentru nişte grupări criminale care au bani de spălat prin tribunalele şi băncile din Republica Moldova, controlate de acesta.

Trebuie, însă, să conştientizăm că după vizitele semi-oficiale ale lui Plahotniuc în străinătate, în ţară se consolidează două procese pe care le vom deconta noi, cetăţenii acestei ţări, mai puţin diverşii săi interlocutori de la diferite instituţii, azi vizibili din vest şi invizibili din est.

Asistăm la consolidarea unui regim autoritar, în care toate instituţiile statului vor fi subordonate unui singur om. Regimul Plahotniuc care consideră că are susţinerea Occidentului, pentru orice fel de acţiuni criminale, a început deja arestările celor ce-l contestă public, inclusiv a participanţilor de la ample acţiuni paşnice de protest.

Vor urma şi alte acţiuni de intimidare a opoziţiei, a societăţii civile şi a mass-media independente din partea Ministerului de Interne, CNA, SIS, a Procuraturii Generale, CEC şi CCA, toate instituţii controlate de oligarh.

Dacă vom ceda, în curând dosarele penale fabricate, interceptările corespondentei, imixtiunile în viaţă privată şi linşajul mediatic al liderilor opoziţiei reale, exercitat de maşinăria sa propagandistică, vor face imposibilă restabilirea democraţiei în Republica Moldova şi repunerea ţării pe făgaşul normalităţii, al prosperităţii şi libertăţii.

În asemenea condiţii, ne va fi dificil, dar ne vom apăra singuri demnitatea, libertatea şi viaţa noastră, a familiilor noastre, a cetăţenilor noştri şi a ultimelor insule de atitudine civică ce au supravieţuit ca prin minune în această ţară.

Din păcate, va continua să crească şi mai mult numărul celor care consideră Occidentul, UE şi SUA drept vinovate pentru dezastrul în care a ajuns această ţară, pentru că au sprijinit politic guverne pretins pro-europene ale căror rezultate se văd astăzi: o ţară îngenuncheată de sărăcie, corupţie generalizată, un stat mafiotizat, un întreg popor umilit de o mână de infractori.

În ceea ce priveşte Platforma Demnitate şi Adevăr, continuăm să credem în valorile lumii libere, ale democraţiei, şi nu în aranjamente cu şefii lumii criminale ajunşi în fruntea unor state.

Nimic nu ne poate face să minimalizăm rolul pozitiv jucat de Statele Uniunii Europene şi Statele Unite ale Americii în evoluţiile din Moldova, din ultimul sfert de veac.

În viitor, atât eu în calitate de preşedinte, cât şi restul colegilor din conducere rămânem deschişi pentru contacte şi discuţii cu toate ambasadele, cu Delegaţia UE în Republica Moldova, ambasadele SUA, Germaniei, Franţei, României, Ucrainei, Rusiei, etc., inclusiv pentru a preveni şi curma transformarea Moldovei într-un stat autoritar.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.