„Cred că susţinerea partenerilor estici trebuie să se bucure de un profil sporit pe agenda NATO, întrucât securitatea şi stabilitatea acestora se reflectă inclusiv asupra climatului de securitate euroatlantic”, a spus şeful statului român, într-o declaraţie de presă comună cu secretarul general al NATO.

Iohannis a spus că, în discuţiile cu Jens Stoltenberg, a salutat demersurile NATO pentru consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi a transmis că România va susţine în continuare Ucraina, inclusiv din perspectiva Fondului pentru apărare cibernetică, unde ţara noastră este naţiune-lider. 

„Ţara noastră va continua să fie un furnizor de securitate în regiune, un pol de stabilitate la extremitatea estică a spaţiului euroatlantic, supusă provocărilor şi ameninţărilor. Din această perspectivă, suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina şi Republica Moldova”, a spus Iohannis.

Preşedintele român a mai spus că singurele soluţii viabile pentru pacea în regiune rămân cele politice, nu cele militare, iar NATO şi UE trebuie să îşi consolideze parteneriatul strategic în acest sens.