„Această susţinere din partea SUA, considerată la moment pragmatică de către Statele Unite, iar de noi - una cinică şi perfidă, este de fapt una condiţionată şi limitată în timp. Atâta timp cât Plahotniuc controlează tot aici în ţară, lor le e comod. Cum însă opoziţia va prinde contur clar şi forţă, situaţia se va schimba. Statele Unite a susţinut mulţi dictatori şi ştim cu ce s-a terminat asta”, susţine analistul politic Victor Ciobanu, invitat al „Cabinetului din Umbră”, de la Jurnal TV.

În context, Oazu Nantoi a menţionat, la aceeaşi emisiune, că „nici Ianukovici nu ducea lipsă de poze cu marii oficiali ai lumii”, referindu-se la poza lui Plahotniuc cu Victoria Nuland, adjunctul pentru afaceri europene şi asiatice al secretarului de stat al SUA.

În aceeaşi ordine de idei, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a menţionat că au avut zilele trecute, împreună cu colegii din Platformă, o întâlnire cu ambasadorul SUA la Chişinău. „La întâlnirea noastră cu ambasadorul SUA noi am înţeles cu totul altceva decât a vrut să spună Plahotniuc publicului”, a punctat Andrei Năstase.

În cadrul emisiunii s-a vorbit şi despre aşa-zisul interviu cu Vladimir Plahotniuc, apărut ieri pe deschide.md. Invitaţii au fost de aceeaşi părere, că asemenea „apariţii” sunt benefice, dar au accentuat şi nişte declaraţii „în premieră”.

„Pentru prima dată Plahotniuc pronunţă numele Ţopa. Că el tare se teme să pronunţe acest nume. E prima dată când o face. Deci, în opinia mea, asta denotă o mare frică”, crede jurnalistul Val Butnaru.

„Sunt convins că Plahotniuc nici n-a citit interviul său. Se vede că echipa de consilieri a lucrat bine, chiar sunt pasaje după care se vede că au fost scrise de persoane diferite. Se mai vede şi interesul foarte mare faţă de Platforma DA. A fost remarcat şi postul Jurnal TV, ca „unica televiziune care distorsionează realitatea din RM”, deci restul reiese că prezintă realitatea foarte corect şi parţial”, a comentat Victor Ciobanu.

Andrei Năstase crede chiar că Plahotniuc ar avea nevoie de dicţionar pentru a-şi citi propriul interviu. „El doar nu iese public, să răspundă la întrebări, să facă faţă unei polemici. Ca şi Tuţu, care nu iese din „trenirovci” şi „obed”, dar ce postare şi-a tras pe Facebook. Aşa şi Plahotniuc, care trebuie să caute în dicţionar cuvintele din acel interviu”, a comentat liderul DA.

„Eu cred că asemenea interviuri sunt binevenite, pentru că aşa vedem ce idei mai are şi cum vrea să implementeze mai departe principiul „dezbină şi guvernează”, cum intenţionează să menţină statul captiv şi să rămână la putere”, a menţionat şi analistul Oazu Nantoi.

La rândul său, fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi, unul dintre fondatorii Platformei DA, a menţionat că ieşirea la rampă a lui Plahotniuc „denotă nesiguranţa regimului”.

„Acest interviu schiţează planurile şi ne dă o imagine clară cam ce scenariu se urmăreşte. Guvernarea e în război clar împotriva poporului. Miza lor este păstrarea libertăţii şi păstrarea averilor dobândite. Evident, vor depune toate eforturile pentru a păstra aceste lucruri. Dar. Se ştie că nicio luptă planurile căreia sunt anunţate în avans nu s-a încununat cu succes. Asta pentru cei care-i scriu discursurile”, a declarat Pavlovschi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.