„Preşedintele e ultima piesă care lipseşte din puzzle-ul lui Plahotniuc, de aceea el va juca la maxim. Planul de bază al lui Plahotniuc, planul A, este promovarea unui preşedinte puternic. Ce presupune acest plan? Că mai aproape de luna octombrie se vor face nişte sondaje şi dacă rezultatele vor arăta că acest candidat X, „frumos” şi „consensual”, aşa cum îi place lui Plahotniuc, nu câştigă, eu nu exclud că Andrei Năstase cu Platforma şi Maia Sandu cu PAS-ul vor fi excluşi din cursa electorală. Cu siguranţă acest lucru Plahotniuc a mers să-l discute acolo unde a fost. Linşajul liderilor opoziţiei e doar o primă etapă, ca să distrugă nucleul de imagine. Dacă despre Maia Sandu s-a tot vorbit că este incoruptibilă şi că nu a fost implicată în acte de corupţie, acum se va bate în direcţia asta. Că se va demonstra ceva sau nu, nici nu mai contează, că e ca în bancul cu fata popii. Planul lui Plahotniuc este să câştige alegerile cu orice preţ”, a declarat comentatorul politic Victor Ciobanu, aseară, la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

În context, moderatorul emisiunii, jurnalistul Val Butnaru, a menţionat, mai în glumă, mai în serios, că operatorii de cablu să constate „brusc”, prin iulie-august, că „nu mai vor să transmită Jurnal TV”.

Un alt invitat al emisiunii, analistul politic Oazu Nantoi, a ţinut să accentueze că, de fapt, „lupta principală pentru putere se dă la parlamentare”. „Un preşedinte care nu va fi controlat de Plahotniuc va fi obstrucţionat prin presă, prin Parlament. Nu va face mare treabă. Scenariul constă în demoralizarea nici nu atât a liderilor opoziţiei, cât a tuturor celor care doresc ca după alegeri statul să fie rupt din captivitate şi hoţii să ajungă la puşcărie. Deci lupta principală sunt parlamentarele, însă alegerile prezidenţiale sunt un experiment psihologic important şi ele trebuie să dea un mesaj: Yes, we can”, a spus Oazu Nantoi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.