„Prin venirea militarilor SUA s-a încălcat flagrant Constituţia şi legea privind trupele militare străine în RM. Solicităm să fie organizate astăzi aceste audieri. Printre aceşti militari, în ţara noastră au venit şi 22 de turişti. Vrem să vedem care este statutul acestor turişti. Poate au vizitat lăcaşuri sfinte, dar poate sunt spioni”, a declarat deputatul PSRM Vasile Bolea.

Subiectul a generat dezbateri aprinse în plenul Parlamentului.
 
„În 2006, când unii colegi de-ai voştri se aflau în Guvern, ţin minte bine când a fost semnat un acord de colaborare cu NATO şi aţi pus semnătura. Nu văd să vă „trevojiţi” când armata rusă a fost invitată cu trupele ruse în PMAN. Nu au reuşit, dar au mărşăluit pe străzile Tiraspolului. Vă dau un sfat. Mai schimbaţi canalul RenTV, războiul s-a terminat în '45. Este o zi a concilierii. Exerciţiile au loc cu semnătura inclusiv a unora dintre colegii care vă stau în spate”, a menţionat deputatul PL Lilian Carp.
 
„E bine să cunoaşteţi istoria, dar nu citiţi materialele care trebuie. În articolul 11 al Constituţiei e scris despre statutul de neutralitate. Aici e toată problema. Nu aruncaţi argumentul că statutul de neutralitate e oricum încălcat că avem alte trupe. Sunt 14 ani de când am semnat Acordul de bază cu Rusia. Citiţi preambulul care s-a discutat 4 luni. Citiţi pentru ce am luptat acum 14 ani, ca cum pe teritoriul ţării noastre să vină trupe străine. Acesta e doar începutul. Vă apăraţi cu documente care nu sunt de bază”, a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin.
 
„Este un subiect politizat de ambele părţi. Au fost făcute publice informaţiile în baza cărora se fac aceste aplicaţii. Este un subiect ce ţine de armată, securitate. Au venit trupe de genişti, e o misiune civilă. Toate actele au fost făcute publice. Deputaţii au dreptul să ceară aceste documente şi să nu facă lucruri politice inutile care pot să afecteze angajamentele şi prestigiul RM faţă de partenerii externi. Nu vom susţine aceste audieri”, a menţionat vicepreşedintele fracţiunii PLDM Vadim Pistrinciuc.

„PSRM a venit cu o iniţiativă politică. Este pentru a încălzi tema războiului rece şi de a miza pe nostalgici”, a spus şi fostul liberal-democrat, deputatul neafiliat George Mocanu.
 
„Prezenţa acestor militari a stârnit opinii diferite în societate. Propunerea a fost să vină cel care se numeşte ministru, dar nu poate fi ministru şi nici nu va fi (n.r. - ministrul Apărării, Anatol Şalaru), să vină să ne explice ce s-a întâmplat. În documentele solicitate sunt foarte multe întrebări. Vrem să aflăm despre toţi turiştii, inclusiv despre cei care s-au dus recent în Washington”, a încheiat în glumă liderul PSRM, Igor Dodon, referindu-se la vizita oligarhului Plahotniuc în SUA.

Precizăm că aproape 200 de militari ai unui Regiment de Cavalerie din SUA împreună cu 165 de ostaşi ai Batalionului Geniu al Armatei Naţionale şi soldaţi din cadrul Batalionului 22 de Menţinere a Păcii desfăşoară împreună cu soldaţii moldoveni, exerciţiul „Dragoon Pioneer” la Batalionul de Geniu de la Negreşti, Străşeni. Într-o perioadă de trei săptămâni, militarii de la noi sunt instruiţi să construiască sisteme de fortificaţie şi să distrugă presupuse obiective ale inamicilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.