Şeful Executivului susţine că a primit un raport despre procesul de prelucrare a datelor Recensământului, dar acesta este unul „steril” şi nu oferă explicaţii.

„Aştept în trei zile o explicaţie foarte clară de la directorul BNS. Dacă nu este în stare să facă o anchetă, va trebui să-şi prezinte demisia”, a declarat Filip.

La mijlocul lunii aprilie, BNS a anunţat că a început prelucrarea datelor de la Recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2014 şi că rezultatele vor fi făcute publice abia pe 31 martie 2017.

Anterior, mai multe asociaţii non profit din ţară au lansat un apel public către Guvern, în care cer să fie făcute publice rezultatele Recensământului din 2014. Acestea consideră că perioada de peste un an şi 10 luni este excesiv de mare şi nu justifică inacţiunile Biroului Naţional de Statistică privind publicarea rezultatelor.

Recent, jurnalistul Vasile Năstase, reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr, a declarat că deţine informaţii că rezultatele Recensământului sunt deja gata, iar faptul că guvernarea tergiversează publicarea acestora demonstrează că pregăteşte falsificarea alegerilor.

Precizăm că directorul Biroului Naţional de Statistică, Marin Gospodarenco, a fost numit în această funcţie în februarie 2016.