Aceştia şi-au achiziţionat societăţi offshore de la casa de avocatură Mossack Fonseca – una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan şi structuri offshore, în spatele cărora se ascund adevăraţii beneficiarii şi bunurile lor.

Sunt peste 40 la număr şi au statut social diferit: om de afaceri, politician, avocat, pictoriţă, specialist IT, bancher, interpus.

Deşi nu-l regăsim în listă, oligarhul Vladimir Plahotniuc este prezent prin grupul de interpuşi în afacerile sale. Unul dintre ei este actualul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu, care face parte din grupul intermediarilor în afacerile lui Plahotniuc.

În perioada 2006 – 2009 a reprezentat două companii offshore conectate la postul de televiziune NIT. Mai întâi World Group Assets Limited, iar ulterior Advac Associates Ltd.

Nu doar viceministrul Economiei a jucat rolul de intermediar în companiile offshore conectate la Vladimir Plahotniuc. Documentele consultate de RISE arată că ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, a fost timp de o lună – administrator al firmei de pază Argus – S, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Botnari a fost numit în această funcţie, în 2010, de intermediarul Serghei Noscov.

Serghei Noscov, reprezentantul-cheie al afacerilor lui Plahotniuc în paradisurile fiscale, este de asemenea prezent în lista Panama Papers. În perioada 2006 – 2009, acesta a reprezentat acţionarul majoritar al NIT, compania offshore Advac Associates Ltd. Potrivit RISE, actualul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, a reprezentat compania olandeză OTIV Prime Hospitality BV care controlează Nobil Club SRL, una dintre cele mai prospere afaceri de care este legat numele lui Plahotniuc. Şi de această dată, „cheia” tranzacţiilor între companiile care au controlat pe rând Nobil Club a fost Serghei Noscov.

În listă în găsim şi pe Igor Anglicev, bancherul familiei fostului preşedinte Vladimir Voronin. De mai mulţi ani, Anglicev este membru în Consiliul de Administrare al Fincombank. În această bancă, funcţia de preşedinte al Consiliului băncii îi revine lui Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin. În perioada 2009 – 2015 a reprezentat Advac Associates Ltd, compania offshore prin care a fost controlat postul de televiziune NIT TV.

Un alt personaj din anturajul lui Plahotniuc este omul de afaceri Gheorghe Nicolaescu. Potrivit profilului prezentat de RISE, în 2008-2009, a administrat Local Media SRL, o agenţie de publicitate care, în urma mai multor tranzacţii între companii de tip offshore, a ajuns în proprietatea OTIV Prime Media BV (Olanda) – reprezentată, atunci, de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului. Gheorghe Nicolaescu activează în industria telecomunicaţiilor. Acesta s-a asociat în afaceri cu fostul prim-ministru Chiril Gaburici, cu sora preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, dar şi cu un interpus care se regăseşte în „registrul cu intermediari” al lui Vladimir Plahotniuc

Nicolaescu a folosit compania Framelight Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, pentru a crea firma Giness Limited, înregistrată în Marea Britanie.

În lista moldovenilor prezenţi în Panama Papers se numără şi fostul premier ion Sturza, oamenii de afaceri Anatol şi Gabriel Stati, etc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

(Click pe imagine pentru a vedea profilurile)