„Documentele din Panama Papers scot la lumină un alt afacerist moldovean ascuns în off-shore. Acesta se numeşte Gheorghe Nicolaescu şi activează în industria telecomunicaţiilor. Nicolaescu s-a asociat în afaceri cu fostul prim-ministru Chiril Gaburici, cu sora preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, dar şi cu un interpus care se regăseşte în „registrul cu intermediari” al lui Vladimir Plahotniuc”, se arată în investigaţie.

Potrivit sursei, omul de afaceri Gheorghe Nicolaescu face parte şi din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. „În 2008-2009, Gheorghe Nicolaescu (39 de ani) a administrat Local Media SRL, o agenţie de publicitate care, în urma mai multor tranzacţii între companii de tip off-shore, a ajuns în proprietatea OTIV Prime Media BV (Olanda) – reprezentată, atunci, de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului. Potrivit raportului financiar pentru anul 2014 al Partidului Democrat din Moldova (PDM), formaţiune ai căror membri sunt Plahotniuc şi Candu, Local Media a oferit PDM-ului servicii de publicitate stradală contra sumei de peste 270 mii lei. În România, Nicolaescu este asociat în compania Stretch Design SRL cu Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul lui Plahotniuc. Cei doi s-au mai intersectat la Bucureşti în firmele Romaneşti Vin SRL şi Megapolis Advertising SRL, una fiind radiată, iar cealaltă – dizolvată”, mai scrie RISE.

RISE Moldova scrie şi despre afacerile lui Nicolaescu din Republica Moldova: „Nicolaescu este asociat unic al companiei de telecomunicaţii KVK-Moldova SRL. Încă din 2012, atunci când fostul prim-ministru Chiril Gaburici, deţinea funcţia de director general al Moldcell, În a doua afacere a lui Nicolaescu, firma M-Docs SRL, în care el deţine 34% din capital, apare şi Chiril Gaburici, fostul prim-ministru, cu 33%. Aceştia o au ca parteneră de afaceri pe Liliana Iliescu cu 33%, sora lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale. Pe plan imobiliar, în 2011 a avut loc o tranzacţie între familia Nicolaescu-Gaburici. Atunci Gheorghe Nicolaescu i-a vândut un apartament de 130 m.p. din centrul Chişinăului lui Vasile Gaburici, tatăl fostului prim-ministru”.

Reporterii RISE Moldova au aflat că Nicolaescu a folosit compania Framelight Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, pentru a crea firma Giness Limited, înregistrată în Marea Britanie. 

„Tot 2011, Gheorghe Nicolaescu a apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a înregistra două companii off-shore: Framelight Limited şi Safeline Limited. Activitatea declarată a firmelor-paravan este oferirea serviciilor pentru operatorii de telefonie mobilă la nivel mondial, dar şi de a oferi consultanţă în industria telecomunicaţiilor. În special, cele două companii au menţionat că vor desfăşura activităţi în Marea Britanie, Israel, Hong Kong, Republica Moldova şi SUA. Giness Limited se prezintă pe pagina sa oficială ca fiind un dezvoltator de tehnologie şi un furnizor de servicii pentru sectorul telecomunicaţiilor mobile. De asemenea, Giness indică cinci adrese de contact: în Hong Kong, SUA, Marea Britanie şi două în Republica Moldova. La una dintre adresele Giness din Chişinău, str. Grenoble 259/9, deţine un oficiu şi compania de telecomunicaţii şi activităţi juridice Media Format SRL, în care soţia lui Gheorghe Nicolaescu, Inesa, este asociat majoritar”, scrie sursa

 „Pe 8 noiembrie 2010, Media Production SRL, cu activităţi în domeniu radio, TV şi cinematografie, deţinută de Media Resources LLC (SUA) – reprezentată de Dorin Pavelescu, este vândută cu 3,5 milioane euro. Cumpărătorul – OTIV Prime Media BV (Olanda) – reprezentată de Andrian Candu. Actualmente, Pavelescu administrează Casa Media Plus, cea mai mare agenţie de publicitate din Republica Moldova care deţine dreptul exclusiv de vindere a spaţiului publicitar la Publika TV, Prime TV, 2 Plus, Canal 3, N4, dar şi asupra altor televiziuni. Potrivit raportului financiar pe anul 2012, compania a încasat venituri din vânzări de aproape 100 de milioane de lei”, se mai notează în articolul publicat pe RISE.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.