Tapiola a mărturisit că Moldovei i-a fost oferită foarte multă asistenţă pentru a lupta împotriva corupţie, dar şi pentru a implementa reforme în domeniul justiţiei, lucruri care s-au făcut doar parţial.

„Am avut aşteptări foarte mari. Anumite reforme au fost începute, dar în general există senzaţie în societate, şi anume că reformele nu au avansat suficient de rapid, nu au avut rezultate suficiente pentru populaţie. Acordul de asociere a fost semnat. Am creat un cadru foarte mare pentru reforme, care a deschis piaţa pentru Moldova, pentru a crea locuri de muncă noi, însă nu vedem ca acest lucru să se întâmple”, a spus oficialul european.

Totodată, acesta a punctat importanţa depolitizării instituţiilor statului, menţionând că nu vede voinţă politică în acest domeniu.
„Când vorbim despre depolitizare, vorbim despre rolul intereselor ascunse, personale în politică. Pentru mine corupţia este o încălcare gravă a drepturilor omului. Dacă ne uităm din perspectiva oamenilor simpli, interesul acestora este o ţară liberă de corupţie. Vedem că în Moldova există o anumită afinitate între politică, business, bani, interese personale şi câteodată e foarte greu să vezi voinţa politică pe care o aşteptăm, ca să schimbe aceste lucruri”, a mărturisit Pirkka Tapiola.