Mai mulţi deputaţi s-au arătat deranjaţi de unele prevederi ale acestui proiect, precizând că această iniţiativă are mai multe neclarităţi.

„Înţelegem miza acestui proiect şi anume faptul că se doreşte ca primăria să fie pusă sub călcâiul primarului. Ceea ce propuneţi adevărata miză este limitarea atribuţiilor Consiliul Municipal. Este o lege abuzivă. În cazul în care va votat, va fi atacată la Curtea Constituţională”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrîncea, care a precizat că acest proiect contravine Cartei Europene.

Deputatul PCRM Maria Postoico a spus că „din acest proiect se vede că sunt mai multe neconcordanţe cu legea. O să fie multe amendament şi dezbateri”.

Şi deputatul liberal-democrat Iurie Ţap a menţionat că acest proiect încalcă mai multe prevederi legale şi conţine mai multe încălcări. Totodată, socialistul Ţurcan Vladimir a menţionat că există un risc foarte mare din punctul de vedere al constituţionalităţii.

„Acest proiect este abuziv. Cetăţenii sunt reprezentaţi în consilii. Noi punem în genunchi Consiliul şi cetăţenii şi oferim funcţii, locuri de muncă, terenuri de pământ lui Dorin Chirtoacă. Conform CNA, primăria este lideră la corupţie, anual Curtea de Conturi constată încălcări. Conform unor surse din procuratură, sunt sute de dosare pe numele lui Chirtoacă. Cedaţi capitala clanului lui Ghimpu, lui Chirtoacă pentru a construi şi mai mult, pentru a fura şi mai mult”, a adăugat Bătrîncea.

 „Dacă există un interes de grup nu mai contează nimic. Aşa este şi cu acest proiect. Proiectul PL are undă verde, chiar dacă a fost scris în grabă. Nu este dificil de înţeles că în interiorul majorităţii este principiul o mână spală pe alta”, a adăugat deputatul neafiliat Eugen Carpov.

„Proiectul de lege înregistrat de PL nu vine să soluţioneze problemele cetăţenilor, dar prevede preluarea atribuţiilor de la Consiliu şi oferirea lor primarului. Creează confuzii. Considerăm că proiectul dat este unul anticonstituţional şi suntem ferm convinşi că dezbaterea este prematură. Proiectul nu oferă soluţii pentru problemele existente. PSRM propune să fie continuate dezbaterile publice şi să fie propuse toate cele trei proiecte privind acest subiect”, a explicat deputatul socialist Victor Sorocean.

„Deja devine o normă ca majorităţile parlamentare să fie formate pe corupţie şi proiecte de lege să fie votate prin şantaj. Astăzi un domn care a devenit doamnă încearcă să ofere un cadou nepotului, care a devenit nepoată. Nepoata a transformat capitala într-un sat. Sunt multe lacune de ordin juridic”, a menţionat socialistul Vasile Bolea.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a grăbit, după fiecare declaraţie, să apere acest proiect de lege, îndemnându-i pe deputaţi „să nu caute nod în papură”. Şi liberalul Roman Boţan s-a arătat deranjat de comentariile deputaţilor privind acest proiect. „Sunt păreri eronate şi tendenţioase, pentru că sunt interesaţi să promoveze dezordine”, a spus acesta.

„Noi, autorii, nu pretindem că am înaintat un proiect ideal, noi nu pretindem că suntem cei mai buni. Oare nu înţelegeţi că lumea a obosit de politica demagogică? Acest proiect vine să completeze legea 436, ce expertiză a Veneţiei trebuie aici?”, s-a apărat Ghimpu.

Precizăm că astăzi, în cadrul şedinţei legislativului, liderul PSRM, Igor Dodon, a propus includerea pe ordinea de zi a unui alt proiect privind statutul municipiului Chişinău, înregistrat de deputaţii neafiliaţi Iurie Leancă şi Eugen Carpov. Propunerea nu a fost însă acceptată.

Proiectul elaborat de Partidul Liberal, formaţiune din care face parte şi primarul capitalei, prevede că edilul va avea dreptul să numească prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal Chişinău respinge de două ori, nemotivat, candidaturile propuse pentru aceste funcţii.