Vio­leta Iva­nov a fost aleasă depu­tată în Par­la­ment în 2009, pe lis­tele PCRM, par­tid pe care-l repre­zintă din 2007, pe când a fost vice­mi­nis­tră, iar ulte­rior, minis­tră a Eco­lo­giei şi Resur­se­lor Natu­rale în peri­oada guver­nă­rii comu­niste. La sfârşit de 2015, împre­ună cu alţi 13 cama­razi de par­tid, a pără­sit fra­cţiu­nea PCRM, for­mând, împre­ună cu depu­ta­ţii PD, Plat­forma Social-Democrată „Pen­tru Mol­dova”, cea care, în pre­zent, deţine fun­cţia de spea­ker al Par­la­men­tu­lui şi care a pro­pus can­di­da­tul la fun­cţia de pre­mier, ini­ţial, pe Vlad Pla­ho­t­niuc, ulte­rior, pe Pavel Filip. Toţi cei 14 trans­fugi comu­ni­şti au fost acu­zaţi, inclu­siv de foşti colegi de par­tid, de fap­tul că au pără­sit fra­cţiu­nea PCRM în schim­bul unor bene­fi­cii finan­ci­are. Depu­tata Iva­nov a par­ti­ci­pat şi ea la dis­cu­ţia din­tre mai mulţi aleşi ai popo­ru­lui des­pre sala­riul de depu­tat, dis­cu­ţie ajunsă cele­bră după ce depu­ta­tul Ser­giu Stati a decla­rat: „rămâi cu 7500 de lei şi încearcă să supra­vi­eţu­ieşti…”.

Averea oficială a deputatei Ivanov

Vio­leta Iva­nov are 49 de ani. În 2009, când a ajuns depu­tată în Par­la­ment, aceasta indica în decla­ra­ţia sa cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate doar un sala­riu de fun­cţie de 125 mii de lei. Nici în decla­ra­ţia pe anul 2010, depu­tata nu indica bunuri, ci doar sala­riul care, în 2010, a atins cifra de 131 mii de lei. În 2011, Vio­leta Iva­nov indică, la fel, doar sala­riul de 139 mii de lei. „Fără schim­bări”, nota ea, la capi­to­lul bunuri mobile şi imo­bile. Abia în 2012, aceasta face pen­tru prima dată refe­rire la soţul său, decla­rând, pe lângă sala­riu său, de 122 mii de lei, cel de 13,2 mii de lei – al soţu­lui. Tot în 2012, depu­tata indica un teren pen­tru con­stru­cţii, o casă de 66 m.p. şi un apar­ta­ment de 73 m.p., ambele în Chi­şi­nău, pe care le obţi­nu­seră în 2008, res­pec­tiv, 1995. Nici unul din aceste bunuri, însă, nu se regă­seau în decla­ra­ţi­ile sale de avere pe anii pre­ce­denţi, deşi aceasta le deţi­nea şi, con­form legii, era obli­gată să le declare.

Tot în decla­ra­ţia din 2012, depu­tata indica o moto­ci­cletă BMW F650, fabri­cată în 1999 şi dobân­dită în 2008. În decla­ra­ţia din 2013, Vio­leta Iva­nov declara un sala­riu de 156 mii de lei şi alţi 18 mii de lei din cel al soţu­lui, anga­jat la Între­prin­de­rea Indi­vi­du­ală (ÎI) „Ionel-Ivanov”, dar şi un auto­mo­bil, BMW 730, dobân­dit în acel an, prin con­tract de como­dat. În fine, în ultima decla­ra­ţie de avere dis­po­ni­bilă, cea pen­tru 2014, Vio­leta Iva­nov indică sala­riul său, care a ajuns la 169 mii de lei pe an, cel al soţu­lui de la ÎI „Ionel-Ivanov” – de 42 mii de lei, înce­pu­tul con­stru­cţiei unei case de locuit în Chi­şi­nău, dar şi încă o moto­ci­cletă, BMW R 1200 GS, pro­cu­rată în acel an.

Fotografiile fiicei şi justificările mamei

Acum o săp­tămână, în presă au apă­rut mai multe foto­gra­fii, pre­lu­ate de pe reţe­lele de soci­a­li­zare, cu Mar­ga­rita, mezina depu­ta­tei Iva­nov, în care aceasta îţi etala mai multe achi­zi­ţii de lux: haine, genţi, oche­lari, par­fu­muri, toate pur­tând sigle ale unor brand-uri renu­mite. Mar­ga­rita Iva­nov a pos­tat foto­gra­fii inclu­siv cu moto­ci­cleta şi cu maşina de model BMW, decla­rate de mama sa. La scurt timp după ce ima­gi­nile au atras atenţia opi­niei publice, tânăra a şters o parte din­tre foto­gra­fii. Unele, însă, rămân pe diverse site-uri de soci­a­li­zare, iar ele, la fel, arată luxul pe care-i place să-l afi­şeze fiica depu­ta­tei: acce­so­rii de lux, casă, pis­cină… Depu­tata a rea­cţio­nat şi ea la aceste apa­ri­ţii în presă, susţinând, însă, că a fost ini­ţi­ată o cam­pa­nie de deni­grare a sa.

„Orice ado­les­cent, la vâr­sta res­pec­tivă… este o ten­dinţă… Trăim într-o aşa o soci­e­tate că…, mă rog, doreşte să placă, când pos­tează careva foto­gra­fii pe care le vede pe inter­net. M-am uitat şi eu. Poza pos­tată cu maşina, fru­moasă, i-a plă­cut copi­lu­lui şi a postat-o. Asta nu înseamnă că are aceste lucruri. În rea­li­tate, tot ceea de ce dis­pun este foarte clar expus în decla­ra­ţia de avere şi nu am maşină de lux, nici curte şi nici casă nu am. Tră­iesc la bloc, la apar­ta­ment”, menţiona Vio­leta Iva­nov.

„Ches­tiu­nea e că înţe­leg că s-a înce­put o cam­pa­nie de demi­grare (nu deni­grare, n.r.) foarte urâtă. I-a plă­cut… Undeva a măsu­rat ceva. S-a pos­tat. Este o vâr­stă. Nu are copi­lul blăni şi nici nu umblă în blăni şi nu are nici maşină şi nici, cu părere de rău, casă. Tră­ieşte la bloc. În pofida la mize­ria care se publică, vreau să spun că mă mân­dresc foarte mult cu copiii mei. Noi inves­tim anume în stu­di­ile lor, şi în fiica mai mare, şi în fiica mai mică, care are suc­cese remar­ca­bile la învă­ţă­tură”, a decla­rat Vio­leta Iva­nov, cu refe­rire la ima­gi­nile în care apare fiica sa minoră, elevă la Liceul „Ghe­or­ghe Asachi” din Chi­şi­nău.

Casa de lux de pe terenul fiicei minore

„Nu am maşină de lux, nici curte şi nici casă nu am…”. „Nu are copi­lul…, cu părere de rău, casă”, puncta depu­tata Iva­nov. Datele ofi­ci­ale însă o con­tra­zic. În 2008, Vasile Iva­nov, bune­lul Mar­ga­ri­tei, îi dona o casă de 66 m.p. cu tot cu tere­nul pen­tru con­stru­cţii pe str. Bise­ri­cii, în sect. Buiu­cani al Capi­ta­lei. Ambele bunuri se conţin în decla­ra­ţi­ile de avere pe anul 2013 şi 2014 ale depu­ta­tei. Astăzi, la această adresă se îna­lţă însă o altă casă, cu două nive­luri şi man­sardă, aproape fina­li­zată. Urmează insta­la­rea feres­tre­lor, dar şi lucră­rile inte­ri­oare şi exte­ri­oare pen­tru ca imo­bi­lul să poată fi dat în exploa­tare şi să fie înre­gis­trat la orga­nele cadas­trale. Casa a fost con­stru­ită după demo­la­rea căsu­ţei bătrâ­neşti (de 66 m.p.) care apa­rţi­nea socru­lui depu­ta­tei donate nepoa­tei sale, pe când aceasta avea doar nouă ani (!). Oame­nii din zonă afirmă că socrul depu­ta­tei s-a mutat cu tra­iul într-o subu­r­bie a ora­şu­lui, iar con­stru­cţia casei fami­liei Iva­nov, ini­ţi­ată acum un an şi jumă­tate, a fost ges­tio­nată de soţul ale­sei popo­ru­lui, Ser­ghei Iva­nov.

Vio­leta Iva­nov deţine şi un apar­ta­ment, decla­rat în 2013 şi 2014, de 73 m.p. pe str. Iazu­lui din Chi­şi­nău. Imo­bi­lul a fost obţi­nut de aceasta încă în 1995, fiind înre­gis­trat pe numele de fată al depu­ta­tei, Vio­leta Coşu­neanu. Deşi depu­tata susţine că locu­ieşte la bloc, loca­ta­rii din str. Iazu­lui susţine că aleasa popo­ru­lui, de aproape doi ani nu mai stă în apar­ta­men­tul pe care-l indică în decla­ra­ţi­ile de avere, pre­ci­zând că acesta este astăzi ofe­rit în chi­rie.

Ivanov: „Cine ştie când o să fie gata, peste 5 — 10 ani…”

În con­di­ţi­ile în care depu­tata nu locu­ieşte în apar­ta­men­tul decla­rat, iar casa pe care o ridică nu este încă ter­mi­nată, deci, nu poate fi încă locu­i­bilă, nu este clar unde stă astăzi fami­lia Iva­nov. „Da care-i pro­blema? De unde ştiţi că nu locu­iesc acolo? Cu care vecini aţi dis­cu­tat? Dvs. ce, în gene­ral nu aveţi cu ce vă ocupa? Eu tră­iesc acolo unde este scris în decla­ra­ţia pe venit. Da, acolo stau (pe str. Iazu­lui, n.r.)”, susţine, fermă, depu­tata. „La moment sunt în şedinţă şi dacă eu văd că per­soana mea tare vă pre­o­cupă, pot să vă spun că tot ce am e indi­cat în decla­ra­ţia mea de avere, pen­tru care eu am sem­nat”, zice ea.

Des­pre casa pe care fami­lia sa a reu­şit s-o ridice deja, depu­tata a evi­tat să ne spună care au fost sur­sele de finanţare. „Aţi văzut că acolo este demo­lare şi con­stru­cţia unei case… Dra­gii mei colegi, zia­ri­şti, eu vreau să vă spun să vă uitaţi la casele care sunt deja con­stru­ite şi cum s-au con­struit şi pe ce bani. Fap­tul că eu am decla­rat şi anul tre­cut că demult am casă în demo­lare şi con­stru­iesc altă casă, care cine ştie când o să fie gata, peste 5 — 10 ani, să dea Dom­nul sănă­tate şi dvs., şi mie. La moment sunt în şedinţă. Ridi­caţi decla­ra­ţia mea de avere şi o să vedeţi tot ce am. Tot am decla­rat. Vă doresc o zi bună”, ne-a urat aceasta, grăbindu-se să pună capăt dis­cu­ţiei.

Afacerea familiei: Terenuri în arendă contra 20 de lei pe zi

Vio­leta Iva­nov este căsă­to­rită cu Ser­ghei Iva­nov, anga­jat al ÎI „Ionel-Ivanov”. Între­prin­de­rea, des­chisă încă în 1994, este fon­dată şi admi­nis­trată de Maria Iva­nov, mama soţu­lui depu­ta­tei, res­pec­tiv soa­cra ei, acum în vâr­stă de 69 de ani. Firma este înre­gis­trată în apar­ta­men­tul soţi­lor Vasile (cel care i-a donat fii­cei depu­ta­tei teren şi casă) şi Maria Iva­nov, din str. Gri­gore Ale­xan­drescu. În 2010, apar­ta­men­tul a fost trans­mis în pro­pri­e­ta­tea fii­cei aces­tora, Nata­lia Iva­nov.

ÎI „Ionel-Ivanov”, deşi datele de la Camera Înre­gis­tră­rii de Stat arată că are un capi­tal social de 0 lei, iar în decur­sul acti­vi­tă­ţii nu a pre­zen­tat niciun raport finan­ciar, deţine, în arendă, încă din anul 2000, două tere­nuri publice pe str. Valea Cru­cii (4,6) din sect. Bota­nica, cu o supra­faţă totală de 30 de ari. Aflate în veci­nă­tate, cele două loturi de teren sunt uti­li­zate de între­prin­dere ca par­cări. 15 lei costă pen­tru a-ţi lăsa maşina în una din cele două par­cări ges­tio­nate de ÎI „Ionel-Ivanov”. Un sim­plu cal­cul arată că, dacă cele două par­cări ar găz­dui, împre­ună, cel puţin 100 de maşini, atunci, anual, între­prin­de­rea fon­dată de soa­cra depu­ta­tei Iva­nov ar avea un venit de jumă­tate de milion de lei. Anual, însă, cel puţin până în mar­tie 2016, între­prin­de­rea a văr­sat în buge­tul Pri­mă­riei Chi­şi­nău câte 7546 de lei pen­tru închi­ri­e­rea celor două tere­nuri, echi­va­len­tul a 20 de lei pen­tru o zi (!). Printr-o hota­râre a Ser­vi­ci­u­lui Fis­cal de Stat din 2003, ÎI „Ionel-Ivanov” a fost scu­tită de plata TVA. Tot în acea peri­oadă (2001 — 2002), Raisa Spi­no­vschi, ex-deputată PCRM, era con­ta­bilă la între­prin­dere.

Recalcul cu datorii de 25 de mii de lei

Igor Cris­tal, şeful Secţiei cadas­tru şi rela­ţii fun­ci­are din cadrul Dire­cţiei fun­ci­are a Pri­mă­riei Chi­şi­nău, ne-a spus că, din 2013, între­prin­de­rea care închi­ri­ază cele două tere­nuri ar fi tre­buit să plă­tească anual 16187 de lei (44 de lei pe zi), după ce Con­si­liul Muni­ci­pal Chi­şi­nău a sta­bi­lit un preţ mai mare pen­tru arenda tere­nu­ri­lor muni­ci­pa­li­tă­ţii ofe­rite pen­tru par­cări. „Din 2013, arenda anu­ală a unui hec­tar de pământ des­ti­nat par­că­ri­lor a fost sta­bi­lită la 57 mii de lei. Ante­rior preţul era mai mic. Este un preţ spe­cial pen­tru arenda tere­nu­ri­lor des­ti­nate par­că­ri­lor”, ne-a expli­cat acesta. Vasile Ungu­reanu, de la Dire­cţía fun­ci­ară, a pre­ci­zat că, zilele tre­cute, s-a depis­tat că, deşi în 2013 preţul pen­tru arendă s-a majo­rat, între­prin­de­rea a achi­tat preţul vechi. „S-a făcut un recal­cul, stabilindu-se că între­prin­de­rea are o dato­rie de 25,9 mii de lei. Îi vom înş­ti­inţa să achite”, afirmă acesta. La prima vedere, între­prin­de­rea pare să fi ocu­pat, pe lângă cei 30 de ari luaţi în arendă, şi o bucată dintr-un teren care apa­rţine auto­ri­tă­ţi­lor. „Des­pre tere­nul care spu­neţi că ar fi ocu­pat abu­ziv, vom merge la faţa locu­lui pen­tru a veri­fica”, ne-a zis Ungu­reanu.

Am încer­cat să dis­cu­tăm cu repre­zen­tanţii ÎI „Ionel-Ivanov” la subiect. Oame­nii care lucrează la par­cări ne-au redi­re­cţio­nat către Petru Bon­da­renco, des­pre care ne-au spus că este direc­to­rul adjunct al între­prin­de­rii. La acel număr însă am vor­bit cu soţia aces­tuia, care ne-a spus că şi ea este anga­jată la între­prin­dere. Atunci însă când i-am spus des­pre ce am dori să vor­bim, aceasta ne-a anu­nţat că soţul ei este doar şeful pazei celor două par­cări şi că cel care, de facto, con­duce între­prin­de­rea este Ser­ghei Iva­nov, care este soţul depu­ta­tei Vio­leta Iva­nov. Ea ne-a zis că-l va con­tacta, iar ulte­rior, vom fi ape­laţi. Acest lucru însă nu s-a mai întâm­plat.

Brandurile preferate ale deputatei Ivanov

Vio­leta Iva­nov, într-un inter­viu pen­tru revista Aqu­a­re­lle din iulie 2013, a vor­bit des­pre pre­fe­rinţele sale în mate­rie de ves­ti­men­ta­ţie, demon­strând că, la fel ca şi fiica sa mai mică, pre­feră bran­du­rile cunos­cute, inac­ce­si­bile oame­ni­lor de rând „Dacă vor­bim des­pre pan­tofi, îmi place Lori­blu. În ceea ce ţine de îmbră­că­minte, pre­fer Cal­vin Clein, Tahari. Am multe genţi. Con­si­der că ele sunt un acce­so­riu foarte impor­tant pen­tru orice femeie. În pre­zent, prin­tre favo­rite – geanta roşie, care a fost achi­zi­ţio­nată în Elveţia. Îmi plac rochii sim­ple, ele­gante, aşa cum este aceasta – de la desig­ne­rul Annie Claire. Am cumpărat-o în Franţa. În Mol­dova, aproape nu trec pe la maga­zine – nu am timp.

Prac­tic, com­ple­tez gar­de­roba gra­ţie cum­pă­ră­tu­ri­lor făcute în tim­pul depla­să­ri­lor în stră­i­nă­tate. Atunci când pre­co­ni­zez o vizită undeva în altă ţară, îmi fac un pro­gram ast­fel încât o zi să dedic cum­pă­ră­tu­ri­lor. Îmi place să fac cum­pă­ră­turi în Geneva şi Paris. Soţul mi-a dăruit un set de biju­te­rii de la desig­ne­rul ita­lian Roberto Bravo după naş­te­rea celui de-al doi­lea copil. Avem două fiice, deci cred că şi ele vor purta biju­te­ri­ile mele. Nu sunt indi­fe­rentă faţă de măr­gele. Prac­tic, am un colier pen­tru fie­care haină, dar rare­ori le port. Codul ves­ti­men­tar nu per­mite să le port la şedinţele par­la­men­tu­lui, dar în vacanţă le port cu plă­cere. Des­pre cos­me­tică. Am încre­dere în bran­dul ves­tit Lan­come. La fel îmi plac toate pro­du­sele lor. Par­fu­mul îl aleg în fun­cţie de ano­timp. Pri­mă­vara poate fi o aromă proas­pătă cum ar fi Un Jar­din apres la Mous­son de la Her­mes. Par­fu­muri care sunt întot­dea­una la îndemână – Cha­ne­lle Chance”, pre­ciza depu­tata care, ofi­cial, con­form decla­ra­ţi­i­lor cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate din peri­oada 2009 — 2014, împre­ună cu soţul, a acu­mu­lat veni­turi de apro­xi­ma­tiv 900 de mii de lei (în cinci ani).

Ser­ghei şi Vio­leta Iva­nov au două fiice: Mar­ga­rita şi Mad­lene. Ultima este deja căsă­to­rită cu Ser­giu Mel­nic, cel care este fon­da­tor şi admi­nis­tra­tor, împre­ună cu părinţii, Ser­giu şi Viorica Mel­nic, la mai multe com­pa­nii din dome­niul far­ma­ce­u­tic. Cei doi deţin o casă par­ti­cu­lară în sect. Bota­nica, acolo unde cele două fete ale fami­liei Iva­nov au făcut mai multe foto­gra­fii. Ser­giu şi Mad­lene (Iva­nov) Mel­nic au fost cunu­naţi de soţii Andrei Tabu­ică şi Mari­ana Tabuică-Cebotari, fostă contabilă-şefă la Între­prin­de­rea de Stat „Mol­datsa”. Cebo­tari este şi sora actu­a­lu­lui minis­tru al Jus­ti­ţiei, Vla­di­mir Cebo­tari.