Este declaraţia Amnesty International Moldova cu privire la o iniţiativă a Guvernului care permite citirea e-mail-urilor şi blocarea unor site-uri. Mai multe organizaţii din domeniul mass-media, dar şi unii oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de posibila intrare în vigoare a unei asemenea legi.

Potrivit experţilor, în anumite situaţii, legea aprobată în varianta propusă va permite atentarea la dreptul fundamental al libertăţii şi intimităţii vieţii private.

„Ne întrebăm de ce Guvernul insistă să promoveze atât de rapid acest proiect de lege, fără a-l supune prealabil unei analize detaliate, prin prisma obligaţiilor asumate de RM în domeniul respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără a rectifica şi înlătura ambiguităţile sus-menţionate. Nu este clar cum va fi protejată presa de investigaţie, cetăţenii şi alţi actori de abuzuri atunci când va fi aplicată prezenta lege”, se arată în declaraţia Amnesty International Moldova.

Experţii susţin că legea ar trebui să propună detaliat mecanismul de protecţie a datelor cu caracter personal, care sunt copiate din obiectele supuse procedurii de ridicare. Metodele de stocare, măsurile tehnice de securitate, însăşi informaţia copiată să fie reglementate cât mai detaliat şi transparent.

De asemenea, este necesar de stipulat toate detaliile despre perchiziţia electronică, pentru a proteja dreptul fundamental al persoanelor la viaţa privată, pe un timp îndelungat, versus perioada scurtă.

Amintim că Guvernul a aprobat un proiect de lege propus de către Ministerul de Interne prin care se instituie cenzura internetului. Deşi iniţiativa legislativă este argumentată prin necesitatea combaterii pornografiei infantile şi a terorismului, documentul conţine mai multe prevederi prin care organele de anchetă ar obţine dreptul să blocheze site-uri, să verifice e-mail-uri personale, sms-uri şi ar permite citirea mesajelor Viber, Telegram sau WhatsApp.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.