Proiectul elaborat de Partidul Liberal, formaţiune din care face parte şi primarul capitalei, prevede că edilul va avea dreptul să numească prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal Chişinău respinge de două ori, nemotivat, candidaturile propuse pentru aceste funcţii.

La rândul lor, deputaţii din grupul Leancă, şi ei autori ai unui proiect de lege privind statutul municipiului Chişinău, elaborat anul trecut, au solicitat ca şi acesta să fie inclus pe ordinea de zi. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat însă să supună votului această propunere, afirmând că nu a fost făcută regulamentar.

„Trebuie să avem o atitudine echidistantă faţă de deputaţi. Dacă anterior a fost înregistrat un alt proiect privind statutul municipiului Chişinău, care ieri a fost discutat în comisie, logic ar fi să-l discutăm şi pe acesta”, a intervenit deputatul PLDM Tudor Deliu.

Precizăm că, şi la şedinţa trecută, liberalii au insistat ca iniţiativa lor să fie inclusă în ordinea de zi, deşi nu avea avizele necesare, iar Comisia parlamentară de profil nu a întocmit un raport în acest sens. Totuşi, deputaţii neafiliaţi, care au părăsit PLDM-ul şi au aderat la majoritatea parlamentară, au refuzat să voteze pentru examinarea proiectului de lege în cadrul şedinţei plenare.

Anterior, unii deputaţi din opoziţie au declarat că liberalii şi-ar fi şantajat colegii din majoritatea parlamentară condiţionând votarea Politicii bugetar-fiscale cu aprobarea acestui proiect. Liberalii însă au respins acuzaţiile.