#PANAMAPAPERS RISE Moldova este partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigaţie global #PanamaPapers, coordonat de ICIJ. O parte din documentele folosite în această anchetă, care arată că familia Stati este beneficiară în peste 20 de companii din Insulele Virgine Britanice, aparţin casei de avocatură Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan şi structuri offshore în spatele cărora se ascund adevăraţii beneficiarii şi bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită şi multe alte inginerii financiare.

#STATILEAKS Este o altă scurgere de date în volum de peste 30 GB, obţinute exclusiv de RISE Moldova. Documentele demonstrează relaţiile juridice dintre compania Ascom şi un şir de societăţi offshore, controlate de Stati.

PROIECTUL AFRICA Pe continentul african familia Stati a început operaţiunile petroliere în 2005, când a semnat primul contract cu Sudanul de Sud, o regiune din Sudan care a devenit independentă în 2011.

Un rol cheie în afacerile petroliere şi transportul de mărfuri din Kenya, Congo, Uganda şi din Sudanul de Sud l-a avut Casco Petroleum Overseas Ltd, companie offshore fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acţiunile au fost împărţite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati, şi Gabriel Stati (20%).

MITA În mai multe note de serviciu obţinute de RISE, angajaţii de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situaţiile în care i-au mituit pe funcţionarii africani.

Primul document datează din 20 mai 2008. Atunci, Igor Garbuz, administratorul bazei Juba, cel mai mare oraş din Sudanul de Sud, i-a scris lui Ungureanu că un avion care transporta piese de schimb pentru Casco şi a decolat de pe aeroportul din Nairobi (Kenya) cu destinaţia Juba avea o parte din marfă nesigilată. Acest aspect a atras atenţia ofiţerilor vamali care au verificat marfa. Rezultatul – informaţiile din invoice nu coincideau cu marfa transportată, o parte fiind confiscată. „După ce i s-a dat mită în mărime de 200 paunzi sudanezi (200 de lire sud-sudaneze, echivalent a peste 30 USD), ofiţerul vamal a eliberat marfa confiscată. Rog ca suma de 200 paunzi sudanezi achitată ofiţerului vamal ca mită să fie casată”, subsemnează Garbuz.

Şase luni mai târziu, alţi doi angajaţi de la Casco, Vasile Pascari şi Vladimir Nesterenco îl informează pe Ungureanu despre un alt transport cu marfă pe ruta Kenya – Sudanul de Sud. Pentru că autocamionul care livra „oxigen” şi mărfuri de uz casnic avea un tonaj mai mare decât cel permis de autorităţile kenyene, o instanţă locală le-a aplicat şoferului, proprietarului mărfii şi transportatorului o amendă de 246 mii KES (moneda kenyană – aproximativ 2400 dolari).

„După ce a fost plătită mita de 12 000 KES, suma a fost redusă la 30 000 (pentru fiecare persoană implicată în transport – n.r.), ceea ce constituie 90 mii KES, care a fost achitată de urgenţă pentru a nu reţine transportul dat. Pentru reamplasare şi divizarea mărfurilor au fost plătite suplimentar 9,5 mii KES. Deci suma totală este de 111 500 KES. Venim cu rugămintea de a deconta această sumă de 90 000 KES de pe Pascari şi suma de 21 500 KES de pe Nesterenco, din cauză că nu am fost la curent cu modificările în legislaţia kenyană în privinţa folosirii drumurilor naţionale”, susţin cei doi manageri de la baza din Nairobi.

În martie 2010, directorul de la Casco Petroleum Overseas Ltd a primit o altă notă de serviciu de la un manager din baza Kampala (Uganda), prin care este informat că angajaţii de la Casco au mituit poliţia rutieră ugandeză, deoarece un camion care făcea un transport intern avea anvelopele în stare avansată de degradare şi circula fără asigurare. Poliţia a sechestrat camionul, iar după ce a fost achitată mita, acesta a fost lăsat să-şi continue drumul.

EVITAREA TAXELOR ŞI SALARII FICTIVE Valeriu Ojog, jurist la Casco Petroleum Overseas Ltd, redactează în 2010 o notă de serviciu prin care îi informează pe superiori despre neachitarea impozitului pe venit pe teritoriul Sudanului de Sud pentru 900 de muncitori străini şi locali, angajaţi ai companiilor Ascom Sudd Operating Company Ltd, Casco Petroleum Overseas ltd şi Gabycon Civil Works Ltd.

Juristul a propus mai multe variante de a evita plata taxelor, inclusiv „stabilirea unui salariu fictiv, mai mic decât cel real, la angajaţii din salariul cărora se propune de a se reţine şi a achita impozitul pe venit. Acest salariu trebuie să fie estimat în lire sudaneze, iar valoarea lui să constituie o cifră credibilă pentru organele fiscale. Cu aceşti angajaţi este necesar de încheiat contracte de muncă din numele companiei Gabycon Civil Works Ltd care să conţină salariul fictiv a acestora”.

Printr-o altă notă de serviciu, vicepreşedintele Ascom Grup SA, Andrei Baştovoi, judecat în prezent pentru spălare de bani, a primit două propuneri de a evita plata impozitelor în sumă de peste 5.000 de dolari datorate autorităţilor kenyene pentru închirierea a două automobile care aparţineau firmei offshore Casco Petroleum Overseas ltd.

AFACERI CU FRATELE PREŞEDINTELUI DIN UGANDA Generalul Salim Saleh, 56 de ani, este un funcţionar de rang înalt, dar şi fratele preşedintelui Ugandei, Yoweri Museveni. Încă din 2010, Salim a intrat în relaţii de afaceri cu firme afiliate grupului Ascom.
 
Continuare investigaţiei pe RISE