Astfel de declaraţii au răsunat astăzi în plenul Parlamentului, la şapte ani de la tragicele evenimente în urma cărora un tânăr a murit în bătăi, iar sute de persoane au fost închise în comisariate, unde au fost maltratate şi judecate de supranumiţii „judecători din iad”. 

Şedinţa legislativului a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor din aprilie 2009.

„În această sală, nu există o persoană care să aibă o viziune comună. La 100 de deputaţi pot să fie o sută de opinii. Nu o să găsim o înţelegere unică a acestei zile. Cu regret, acelaşi lucru se întâmplă şi în societate, care e foarte divizată. Am avut şi victime, şi distrugeri. Azi să încercăm să fim mai consolidaţi, mai toleranţi, mai înţelegători”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Îndemnul speakerului a fost însă ignorat de deputaţi. Tradiţional, comuniştii şi socialiştii au calificat acele evenimente drept o lovitură de stat, în urma căreia a profitat actuala guvernare.

„Sunt opinii mai mult pozitive în legătură cu ceea ce a fost timp de opt ani de guvernare a PCRM. Moldova a dovedit că este în stare să se dezvolte. Evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost organizate de cei care pe urmă au organizat Maidanul. Realizatorul a fost cetăţeanul american Alex Grigorievs, finanţat de Soros. Toţi ştiu despre asta. Toate chestiile astea caracteristice echipelor de guvernare nu permit de a vorbi adevărul”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Este o zi neagră pentru toată societatea. Este clar pentru majoritatea că a fost o tentativă de lovitură de stat. Profitorii sunt cei care au fost la guvernare”, a adăugat preşedintele socialiştilor, Igor Dodon.

„Deja au sunat câteva opinii contradictorii. E o exagerare să se spună că un cetăţean a organizat aceste lucruri. Au apărut elemente extremiste, nu ştiu din care tabără. Înţelegem că în funcţie de politica partidelor din parlament, se apreciază aceste elemente. Este un eveniment de care nu trebuie să uităm. Să cerem de la toate instituţiile de stat să dea un răspuns clar. Nu partidele politice care vor încerca să culeagă roade, voturi de la aceste evenimente politice”, a intervenit preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Un lucru care trebuie să ne unească pe toţi este înţelegerea că de fapt, 7 aprilie a însemnat un protest masiv. Oamenii nu ies în stradă de bună voie, ies atunci când au nevoi, când le sunt călcate drepturile. Această zi ar trebui să însemne o lecţie învăţată. Cu oamenii nu te joci, nu-i poţi manipula la nesfârşit. Cine şi cât a beneficiat de pe urma acestei zile o să demonstreze prezentul şi viitorul. Guvernarea nu învaţă un lucru, cu voia cetăţenilor nu poţi să te joci. A fost o zi foarte grea, apoi au urmat procese ilegale, torturi în comisariate. Să nu se speculeze, să nu se facă declaraţii triumfaliste. Să gândim mai bine ca lucrurile să nu se repete şi să înţelegem că oamenii nu protestează degeaba”, a menţionat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Înainte de moarte, călăii au remuşcări de ce au făcut. Atunci vor spune. Dacă unii încearcă să se ascundă şi dau vina pe alte persoane despre crimele făcute la 7 aprilie, feţele celor au pătimit le vor sta în spate toată viaţa. Să nu credeţi că veţi scăpa de pedeapsa lui Dumnezeu, dacă nu veţi fi pedepsiţi aici, pe pământ. Să nu arate cu degetul sub masă călăii, dar să-l caute în suflet”, a spus liberalul Lilian Carp.