„Consider că este o tentativă a majorităţii parlamentare de a scădea presiunea după ce CEC a respins referendumul pentru care au semnat 400 de mii de oameni. Este o manevră a PD. Nu credem că vor duce această iniţiativă până la urmă. Noi nu ne temem şi nu intenţionăm să ne ascundem de imunitate. Dar nu vom semna acest proiect alături de PD. Au suficiente semnături. Dacă peste 6-7 luni, această iniţiativă ajunge în Parlament pentru a fi supusă votului, nu vă problemă să o susţinem”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon. 

„Trebuie să facem un pas în faţa cetăţenilor care au semnat pentru Referendum. 400 de mii de cetăţeni înseamnă 400 de mii de voci. Dacă acest lucru îl doresc, noi trebuie să-l facem. Este un număr impunător de cetăţeni care nu trebuie ignorat. Încă nu am luat o decizie. Dar noi l-am avut şi ca obiectiv electoral ridicarea imunităţii şi am putea să susţine. Pe de altă parte, fac un apel către guvernare care este foarte abilă în a folosi instituţiile de stat şi justiţia pentru a-şi rezolva problemele politice, să nu utilizeze această dorinţă a cetăţenilor în folosul său şi împotriva deputaţilor incomozi”, a menţionat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

La rândul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin, afirmă că va lua o decizie după ce va studia iniţiativa PD. „Aici trebuie de văzut în ce mărusă se limitează această imunitate, definitiv, total. Depinde cu ce scop se înainetază aceste propuneri, cui, înainte de alegerile prezidenţiale, îi trebuie să facă aceste lucruri”, a spus Voronin.

Precizăm că un grup de iniţiativă creat de Platforma Demnitate şi Adevăr a colectat peste 400 de mii de semnături în vederea desfăşurării referendumului constituţional privind alegerea şi demiterea şefului statului, reducerea numărului de deputaţi şi limitarea imunităţii parlamentare. CEC a refuzat însă să valideze semnăturile colectate pe motiv că nu s-a respectat legea. Platforma DA a atacat decizia CEC la Curtea de Apel.