Diplomat de carieră, Andrei Ioniţă şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat - la ministru plenipotenţiar. 

Din octombrie 2011 şi până la data preluării funcţiei de secretar de stat a fost Ambasador al României în Regatul Norvegiei. În intervalul 2010-2011 a ocupat funcţia de Director general pentru afaceri strategice în cadrul MAE român. În această calitate, a coordonat activitatea a trei directorate, fiind responsabil de ansamblul activităţilor politico-diplomatice desfăşurate de România în cadrul NATO, UE - dimensiunea de securitate (Politica de Securitate şi Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, precum şi de relaţiile bilaterale ale României cu SUA şi Canada. Portofoliul său a cuprins o arie vastă, de la politici de securitate, la neproliferare, dezarmare şi problematica drepturilor omului.

Daniel Ioniţă are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. În perioada octombrie 2010 - august 2011 a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa), precum şi pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001), scrie hotnews.ro.

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summitului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la ultimele trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summitul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm, în această ultimă locaţie în funcţia de adjunct al Ambasadorului.

În perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Direcţia NATO din MAE, fiind responsabil, în principal, de coordonarea aspectelor legate de pregătirea aderării României la NATO (MAP).

Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică şi securitate naţională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în România şi în străinătate (Colegiul Naţional de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate şi Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, Colegiul Naţional de Apărare al Suediei).

A fost decorat de doi preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer în martie 2013; cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezintă cea mai înaltă distincţie pentru mireni.