„Totul a început în 2009, când eram deputat din partea PCRM. Pe 7 decembrie au fost stabilite alegeri prezidenţiale, iar pe 5 decembrie mi-au propus să votez pentru Marian Lupu, afirmând că au 59 de voturi şi că nu le ajung două”, a declarat primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, pentru Newsmaker.md.

Alesul local, aflat la al doilea mandat, pe care l-a câştigat în calitate de candidat independent, susţine că le-a spus din start negociatorilor că nu intenţionează să participe la astfel de discuţii. „Atunci am fost avertizat că voi simţi urmările acestei decizii”, a adăugat Serghei Filipov.

Primarul de Taraclia afirmă că a primit de mai multe ori oferte din partea PD să devină membru al acestei formaţiuni.

„În cadrul unei întâlniri la sediul PD din Chişinău, reprezentantul acestui partid, care este mâna dreaptă a unuia dintre liderii PD, mi-a spus deschis că dacă voi spune „da”, această problemă ridicolă cu copacii va fi rezolvată printr-un singur apel telefonic”, a adăugat Serghei Filipov.

Primarul oraşului Taraclia a fost condamnat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi va trebui să renunţe la funcţie pentru doi ani. Curtea de Apel Cahul a anulat o decizie de achitare în privinţa alesului local dictată de prima instanţă anul trecut. Filipov crede că a fost nedreptăţit, întrucât, spune el, decizia de a tăia copacii din curtea Primăriei nu a fost luată de el personal, ci împreună cu direcţia responsabilă din cadrul primăriei. Pădurarul i-ar fi confirmat că pomii sunt bătrâni şi trebuie tăiaţi, iar lemnul a fost vândut prin contract Întreprinderii de Stat „Servicii Pază”, în schimbul serviciilor oferite de aceasta primăriei.

Cazul l-a contrariat pe şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola. Oficialul european a publicat pe o reţea de socializare un mesaj prin care condamnă această decizie, despre care spune că este una motivată politic.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.