Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate ieri la Bucureşti de Fundaţia Friedrich Ebert, la care au participat experţi de top din mai multe ţări şi reprezentanţi ai ambasadelor.

„Republica Moldova a primit deja tot ce putea primi de la UE, a semnat Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb aprofundat şi cuprinzător şi este prima ţară care beneficiază de liberalizarea vizelor, dar UE a greşit prin girarea actualei puteri prooligarhice, care se intitulează proeuropeană, şi cu toleranţa faţă de corupţia acesteia”, a menţionat Victor Chirilă, citat de epochtimes.ro.

„Faptul că i se permite principalului oligarh şi Partidului Democrat să aducă aşa-zisa stabilitate în RM este o mare greşeală făcută de UE şi acest lucru se va vedea în următoarele luni şi ani. România repetă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o în 2005, atunci când pentru a opri aşa-zisa invazie rusească în RM a permis forţelor proeuropene să voteze pentru instalarea lui Vladimir Voronin ca preşedinte. Acum sub acelaşi slogan al prevenirii invaziei ruseşti au interzis oamenilor să-şi exercite drepturile. Nu exclud că tensiunile politice ar fi fost riscante, dar măcar oamenii ar fi avut oportunitatea să facă o schimbare. Acum nu mai avem această oportunitate”, a adăugat Victor Chirilă.

Expertul a mai declarat că elita politică din Republica Moldova nu este interesată de reformele care trebuie făcute pentru implementarea Acordului de Asociere, ci de o şi mai puternică concentrare a puterii în mâinile regimului oligarhic. El atrage atenţia că sub pretextul stabilizării şi al blocării ameninţării ruseşti, exponenţii acestuia amână reformele şi îşi întăresc controlul asupra instituţiilor.

„Avem un regim oligarhic. Lor nu le place transparenţa în luarea deciziilor şi nici nu vor să piardă controlul asupra sistemului judiciar şi asupra mass-media. În loc să se concentreze pe implementarea agendei de asociere, aşa-zisele partide proeuropene au început să lupte între ele pentru a controla totul în ţară. Cu binecuvântarea României şi a UE, domnul Plahotniuc are o majoritate confortabilă în Parlament. Regimul oligarhic ne promite că va implementa reformele legate de integrarea europeană, şi paradoxal, că va descoperi cine este vinovat pentru cel mai mare jaf din bănci, că presa şi justiţia vor fi independente, dar ce vedem este contrar tuturor acestor promisiuni”, afirmă expertul.

„Suntem uluiţi de faptul că UE şi capitalele ei cred în acest sistem, care nu are nevoie de bani, ci de linişte. Ceea ce fac în prezent autorităţile de la Chişinău este să cumpere liniştea de la UE şi de la Bucureşti. Acum aşa-zişii proeuropeni încearcă să neutralizeze Rusia în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale. Ei continuă să mimeze reformele. Schimbarea legii audiovizualului, de exemplu, permite în continuare oligarhilor să controleze mai multe televiziuni. Ei încearcă să controleze tot, şi IMM-urile din regiuni, şi autorităţile locale, îşi consolidează controlul asupra birocraţiei”, a explicat expertul.

Victor Chirilă a mai declarat că resursele interne ale Republicii Moldova trebuie focusate pe consolidarea structurilor statale ameninţate de elitele corupte interesate doar de propria îmbogăţire.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.