Proiectul de lege stabileşte principiile şi normele de conduită a deputaţilor, îndatoririle şi restricţiile în exercitarea atribuţiilor parlamentare, impunând o mai mare responsabilitate etică în sarcina aleşilor poporului. În acelaşi timp, proiectul descrie detaliat procedura de investigare, examinare şi sancţionare a deputaţilor pentru nerespectarea prezentului cod.

În acest sens, autorul propune instituirea funcţiei de Comisar pentru etică, acesta fiind elementul-cheie al iniţiativei legislative, care va fi responsabil de asigurarea respectării Codului de etică a deputatului. Comisarul va acorda avize consultative privind respectarea Codului şi va efectua investigarea obiectivă şi nepărtinitoare a cazurilor de încălcare a prevederilor acestuia. Raportul elaborat va fi remis ulterior pentru examinare Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

În procesul de elaborare a prezentului proiect de lege au fost studiate codurile de conduită a deputaţilor din 14 state din Uniunea Europeană, America de Nord şi Australia. Adoptarea acestui proiect va servi drept o dovadă convingătoare, dar şi un pas important în vederea consolidării statului de drept, susţine autorul acestuia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.