„În timp ce Partidul Democrat înseamnă domnul Plahotniuc, Plahotniuc nu înseamnă PD. Pentru Plahotniuc, PD este ca un departament al unei afaceri. Aici sunt mai multe departamente: mai multe partide pe care nu le voi numi. Este un departament care se cheamă „Partidul Democrat”, iar şeful acestui departament este domnul Lupu”, a declarat Popov în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

„El gândeşte complex şi asta este explicaţia de ce are succes în mai multe zone.. Este important ca să se producă schimbarea şi să oprească procesul de consolidare a controlului instituţiilor de stat, agenţiilor, afacerilor, mass-media, un proces care are loc într-un tempo galopant. Pe parcursul ultimilor 4-5 ani, am asistat la o concentrare extraordinară, odată cu lichidarea politică a lui Filat şi desfiinţarea politică a lui Voronin prin ceea ce s-a întâmplat în etape. Asistăm la un leadership fără niciun fel de opoziţie reală”, a adăugat Andre Popov.

„Eu am locuit în România în decembrie în 89 şi acolo la fel era un lider atotputernic care se credea etern. Ca diplomat cunosc zeci de cazuri când oameni mai potenţi, mai bogaţi, mai autoritari în control peste noapte dispăreau. Nu-I doresc asta lui Plahotniuc şi cred că ar fi bine ca cei care îl sfătuiesc să-I atragă atenţia despre cum e perceput în societate”, a mai spus fostul ambasador.

Anterior, Andrei Popov a declarat că liderul PD, Marian Lupu, nu este în măsură să ia decizii fără a-l consulta pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al formaţiunii. La sfârşitul anului trecut, Popov a anunţat că va părăsi Consiliul Politic Naţional al partidului, din cauza că PD a susţinut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ fără a consulta Consiliul Politic al formaţiunii.