„Oamenii au o grijă mai mică pentru facturile la energie acum: am scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetăţeni. Tarifele la gaze au fost şi ele micşorate cu 10,9%. Totodată, pregătim creşterea salariului minim garantat pe economie 1900 la 2100 începând in 1 mai. Oamenii trebuie să primească salarii decente”, a declarat premierul Filip în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Guvern. El a mai anunţat că din iunie, salariile medicilor vor fi majorate cu 20 la sută, iar de la 1 mai, salariul minim garant pe economie va creşte de la 1900 la 2100.

În cadrul raportului său, şeful Guvernului s-a lăudat şi cu numărul proiectelor de hotărâri şi legi adoptate.

„Guvernul este hotărât să facă reforme ambiţioase, astfel ca oamenii să simtă că viaţa lor se schimbă în bine, că politica nu mai sfidează cetăţeanul, iar partenerii externi au încredere în noi. Obiectivul nostru este să fim un Guvern al acţiunii. Nu poţi face miracole în 100 de zile. Am aprobat 545 de hotărâri de guvern, 43 de proiecte de legi, 77 de acte au fost aprobate pentru implementarea Acordului de Asociere, dintre care 28 au fost restanţe, iar determinarea noastră este să recuperăm tot ceea ce a rămas restant”, a declarat Filip.

În viitorul apropiat, va fi demarat un proces de restructurare a Guvernului, în cadrul căruia o treime din ministere şi agenţii vor fi lichidate, a adăugat şeful Executivului.

„O reformă profundă o vom începe chiar de la noi, în Guvernul în care activăm. Vom demara un amplu proces de restructurare. O treime din ministere şi agenţii vor fi lichidate. Va fi cea mai profundă reformă a administraţiei publice centrale care s-a făcut vreodată. Domeniile de care răspund ministerele lichidate vor trece în responsabilitatea celor rămase. În perioada următoare vom definitiva planul de restructurare, după ce vom finaliza discuţiile cu majoritatea parlamentară. Va fi un proces de durată, elaborat pe etape”, a spus Filip.

În cadrul prezentării raportului său, Filip a recunoscut că investitorii ocolesc Moldova pentru că au nevoie de un mediu de afaceri curat şi o justiţie eficientă. Totodată, acesta a acuzat PLDM că a compromis parcursul european al ţării, adăugând că monitorizează ancheta legată de frauda din sistemul bancar.

„Investitorii cer o administraţie eficientă, un medie de afaceri curat, şi o justiţie eficientă. Acest guvern este conştient că oamenii sunt nemulţumiţi de abuzurile şi de hoţiile mai recente din sistemul bancar. Vinovaţii trebuie să fie găsiţi de justiţie. Vă asigur că suntem conectaţi la realitatea a vieţii, ne dorim dreptate şi noi. Monitorizez cu maximă atenţie ancheta legată de frauda de la BEM. Ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar nu trebuie să se mai repete vreodată”, a mai spus Filip.

„Eu am venit la guvernare după o perioadă de criză politică. Situaţia dificilă vine după o dezamăgire puternică a UE, deoarece sub drapelul UE au fost furaţi mulţi bani şi nu s-au făcut reforme. După cei 6 ani de guvernare „democratică” a trebuit să reluăm discuţiile cu partenerii de dezvoltare, pentru a obţine încrederea acestora”, a mai spus Filip.

Guvernul condus de democratul Pavel Filip a fost investit pe 20 ianuarie cu votul a 57 de deputaţi din majoritatea parlamentară nou-formată, după ce mai mulţi deputaţi au părăsit PCRM şi PLDM. Ceremonia de depunere a jurământului de către noul Guvern condus de Pavel Filip, a avut loc aproape de miezul nopţii. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.