După întrevederea cu omologul său moldovean, Andrei Galbur, şeful diplomaţiei de la Vilnius a spus că în cadrul vizitei sale şi-a propus mai multe întrevederi cu oficiali de la Chişinău pentru a transmite mesajul că Moldova este foarte importantă pentru Lituania. Totodată, ministrul Linkevičius a subliniat că doar moldovenii pot să aleagă calea pe care vor să o parcurgă, iar UE niciodată nu va impune anumite modele sau reforme, ci doar va veni cu sfaturi şi susţinere.

Drept exemplu pentru susţinerea acordată de Lituania, Linas Linkevičius a menţionat că din cei 25 de experţi europeni care îndrumă Republica Moldova în implementarea reformelor - 5 sunt lituanieni, inclusiv experţi în combaterea corupţiei, reforma justiţiei etc. 

Ministrul lituanian a subliniat că este foarte important ca Moldova să semneze curând un nou acord cu FMI pentru a putea beneficia şi de susţinerea UE. „Trebuie rezolvate toate problemele în domeniul bancar, cuvântul cheie fiind – transparenţa. Este necesară reformarea justiţiei, deoarece fără această reformă toate celelalte eforturi vor fi ineficiente” a mai spus Linas Linkevičius. Oficialul a subliniat că şi în sectorul energetic este necesară transparenţă, iar UE contează pe faptul că şi mass-media moldovenească va fi liberă şi imparţială. „Vă îndemn să mergeţi înainte, căci noi vă vom sprijini. Dar noi niciodată nu vom tolera corupţia şi lipsa de responsabilitate în diferite domenii”, a subliniat Linkevičius, notează sursa.

Menţionăm că Linas Linkevičius se află într-o vizită de lucru în Moldova la invitaţia omologului său, Andrei Galbur. Oficialul lituanian mai are întrevederi cu premierul Pavel Filip, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu şeful legislativului, Andrian Candu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.