Supranumit cancerul justiţiei din Republica Moldova, Poalelungi nu a avut contracandidaţi, iar numirea sa de către Consiliul Superior al Magistraturii a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor partide extraparlamentare.

Derutaţi de decizia CSM au fost şi ambasadorul SUA şi cel al Marii Britanii, care s-au întrebat de ce un singur candidat s-a înscris în concurs şi dacă aşa ar trebui să fie înfăptuită reforma justiţiei în Republica Moldova.

Numirea lui Poalelungi a fost aprobată astăzi cu 52 de voturi. Şi unii deputaţi au remarcat faptul că un singur candidat la şefia CSJ nu face decât să afecteze şi mai mult imaginea justiţiei.

„Dacă nu ar fi existat reacţia opiniei publice, inclusiv a diplomaţilor, subiectul nu ar fi fost discutat în societate. Înţelegem că legislaţia nu prevede mai mulţi candidaţi pentru un astfel de concurs. Poate era posibilitatea de repetat acest concurs cumva. În final, are de suferit aceeaşi încredere a oamenilor în justiţie. Este un act politico-juridic. Poate să modificăm legislaţia”, a declarat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

„Legea nu prevede obligaţia să fie un contracandidat. În 70% de cazuri de promovări în rândurile judecătorilor, concursurile se fac cu un singur candidat. Trebuia să mă duc să mă rog la ceilalţi colegi să se ducă să depună pentru concurs? Nu cred că cineva dintre colegi ar invoca că m-am comportat într-un fel să nu depună cerere”, a spus Poalelungi.

„Cum puteţi sfida opinia publică care nu vă vede în această funcţie? Aţi văzut acea reacţie firească a societăţii la ceea ce aţi făcut în aceşti ani la CSJ. Vă simţiţi bine în această funcţie?”, l-a întrebat pe Poalelungi deputatul PLDM Maria Ciobanu.

„Nu regret nicio hotărâre judecătorească a CSJ, inclusiv acţiunile mele de conducător al acestei instituţii. Dacă cineva e nemulţumit de hotărârile judecătoreşti al CSJ şi încearcă să-şi promoveze ideile, le revine responsabilitatea. Niciodată nu am încercat să mă adresez în instanţă pentru a-mi apăra onoarea şi demnitatea, pentru că în recomandările Consiliului Europei se spune că trebuie să ne abţinem”, a explicat noul-vechi şef al CSJ.

Răspunsul lui Mihai Polelungi nu a convins-o pe Maria Ciobanu. „Sunteţi incurabil la capitolul demnitate. Nu mai aveţi nicio şansă să demonstraţi că aveţi integritate”, a conchis legislatoarea PLDM.

Deputaţii i-au cerut lui Poalelungi să spună care au fost rezultatele obţinute în primul mandat la şefia CSJ. Acesta însă i-a îndemnat să consulte site-ul instituţiei, precizând că acolo vor găsi un raport în acest sens.

„A fost publicat pe site-ul CSJ, unde este accesibil pentru toţi cetăţenii. În această perioadă, au fost propuse modificări legislative care au îmbunătăţit calitatea actului legislativ. Problema în ceea ce ţine de CSJ este unificarea practicii judiciare, astfel ca deciziile judecătoreşti să fie clare, înţelese şi previzibile pentru toţi oamenii. Acest lucru trebuie să înceapă de la CSJ. Problema care există per ansamblu ţine de integritatea judecătorilor, astfel ca judecătorii să nu fie defăimaţi de mass-media, politicieni, cetăţeni. Un judecător poate să fie cu stea în frunte, dar dacă va fi defăimat, va avea o lipsă de încredere”, a menţionat preşedintele CSJ.

Amintim că, pe durata mandatului, numele lui Mihai Poalelungi a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Regretatul deputat PLDM Ion Butmalai declara cu trei ani în urmă, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra BEM.

Judecătorul a negat orice implicare. Ce-i drept, iniţial, a declarat că nu s-ar fi aflat în ţară în ziua în care, potrivit lui Butmalai, a fost pus la cale planul, iar ulterior şi-a schimbat declaraţiile după ce a fost contrazis de Poliţia de Frontieră.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.