Experţii din cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au criticat mecanismul de selectare a comisarului de etică, cel care ar urma să aplice sancţiuni, în cazul în care constată că deputaţii folosesc un limbaj ofensator, atacuri la persoană sau gesturi obscene.

Specialiştii au avut obiecţii la componenţa comisiei speciale, care ar urma să organizeze concursul de selectare a comisarului, prevăzută în iniţiativa elaborată de fracţiunea PLDM şi subsemnată de parlamentarii din PD.

: În aceste condiţii, specialiştii recomandă autorilor să opereze modificări în proiectul de lege, astfel încât din componenţa comisiei să facă parte mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.

La rândul lor, autorii documentului spun că vor lua în calcul recomandările experţilor. Precizăm că proiectul de lege cu privire la Codul de etică şi conduită a deputatului în Parlament urma să fie dezbătut în primă lectură la şedinţa plenară de săptămâna trecută, dar a fost exclus din ordinea de zi şi amânat pentru o altă şedinţă. Codul de etică mai prevede faptul că deputaţii care vor avea un comportament neadecvat vor fi lipsiţi de funcţii importante în comisiile permanente. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.