Presa de peste Prut vine cu mai multe detalii de la faţa locului, pe când portalurile informaţionale cu renume relatează despre nemulţumirile masive faţă de actuala guvernare din Republica Moldova.

Agerpres scrie că acţiunea de pe 24 aprilie a fost organizată în semn de protest faţă de refuzul autorităţilor de a organiza un referendum pentru limitarea imunităţii deputaţilor şi reducerea numărului lor de la 101 la 71. Sursa afirmă că oameni din mai multe localităţi au semnalat că nu pot ajunge la mitingul din centrul Chişinăului din cauza lipsei de transport. Protestatarii au criticat zădărnicirea manifestaţiei de către actuala guvernare şi au cerut demisia ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc.


 

 
TVR România a scris că guvernarea Republicii Moldova este din nou contestată în stradă. „Protestatarii cer miliardul înapoi şi alegeri parlamentare anticipate. Organizatorii acţiunii de protest spun că mulţi dintre cei care au pornit spre Chişinău au fost blocaţi pe traseu. Este mobilizat un număr impresionant de poliţişti, instituţiile statului sunt păzite”, a subliniat TVR.


„Aproximativ 10.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au protestat duminică în centrul Chişinăului, cerând demisia Guvernului Pavel Filip şi alegeri parlamentare anticipate”. Aşa a descris protestul de la Chişinău portalul Mediafax.

„Protest la Chişinău: La cârma ţării avem un proxenet” - este titlul publicaţiei române Cotidianul, care a subliniat că protestatarii au mers spre sediul Global Business Center, unde-şi au sediul mai multe companii deţinute de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Totodată, sursa menţionează că manifestanţii au fost agresaţi de poliţişti.

Europa Liberă, de asemenea, a descris protestul de la Chişinău, la care au participat mii de manifestanţi. „Pe parcursul ultimului an Republica Moldova s-a împotmolit în tulburări politice”, a precizat sursa.


Şi cotidianul arab Al Akhbar (Lebanon), care are versiune online în limba engleză a prezentat situaţia politică din Moldova. Publicaţia anunţă că manifestanţii de la Chişinău a cerut demisia actualei guvernări.


O sursă ucraineană prezintă protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu titlul - „În Moldova are loc o manifestaţie de amploare împotriva preşedintelui, a Guvernului şi Parlamentului”.

Portalul Dailymail descrie situaţia din Chişinău citând Associated Press şi menţionează că actuala guvernare este sub influenţa oligarhilor, şi, de fapt, dictează regulile politice.


Agenţia de ştiri azeră Azvision mărturiseşte că în timpul protestelor a fost antrenat un număr impunător de poliţişti, care au format cordoane vii pentru a proteja clădirile Parlamentului şi a Guvernului.

Portalul care monitorizează starea lucrurilor din spaţiul CSI, Rushincrash a subliniat, la fel ca şi alte surse, că protestatarii au fost monitorizaţi de un număr impunător de poliţişti bine echipaţi. Astfel, numărul enorm de forţe de ordine nu a împiedicat manifestanţii să-şi revendice drepturile, scrie publicaţia.