Declaraţiile aparţin directorului Institutului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington.

„Ne prăvălim într-un model autoritar, în care oricine face ce-şi doreşte justificând pe baza interesului politic mai presus de interesul public. Este un fel de model autoritar la care noi revenim, un fel de model autoritar de tip Voronin, la care mulţi dintre cei care participă la actul de guvernare nici nu-şi dau seama cât este de periculos şi toxic pentru evoluţia lucrurilor din acest an”, a declarat Igor Munteanu la Europa Liberă.

Potrivit expertului politic, prezenţa cordoanelor de poliţişti în jurul Guvernului în condiţiile unui protest paşnic a fost mai degrabă o provocare a forţelor de ordine, şi nu o acţiune de apărare a sediilor.

„Nu cred că anumite hărţuieli la un protest de stradă într-o capitală a oricărui stat înseamnă în mod necesar un protest violent. Din ceea ce am văzut, cel puţin din filmările care erau prezentate pe mijloacele de socializare, aceste substanţe asfixiante au fost lansate de forţele de ordine fără ca să fie provocate. Probabil, o investigaţie ar fi necesară în determinarea oportunităţii folosirii acestor substanţe. () Este o lipsă de proporţionalitate în primul rând. În al doilea rând, cred că prezenţa a cel puţin câtorva cordoane de poliţişti în jurul Guvernului în condiţiile de ieri a fost mai degrabă o provocare a trupelor de ordine, şi nu de apărare a sediilor. Trebuie să existe o anumită proporţionalizare între un protest care s-a manifestat paşnic şi măsura de răspuns din partea autorităţilor”, a adăugat Igor Munteanu referindu-se la gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine asupra protestatarilor.

Fostul ambasador al RM în SUA a menţionat că nu a înţeles nici de ce au fost dislocate forţe de ordine la casa oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Probabil că aici sunt câteva lucruri: în primul rând şi trupele de ordine, şi altă lume ar trebui să-şi pună întrebarea oare de ce un singur cetăţean privat devine dintr-o dată ţinta tuturor acestor acuzaţii, critici şi mişcări de protest? Care este rolul lui într-o societate atât de tulbure şi de ce oare, de exemplu, nu sunt atacate alte persoane private? Probabil că influenţa acestui cetăţean este atât de mare, încât depăşeşte limitele sau influenţa pe care alţi cetăţeni ar avea-o”, a accentuat Igor Munteanu.

Expertul politic a comentat şi modul în care instituţiile mass-media controlate de Plahotniuc au reflectat protestele de duminică, accentuând că, din cauza oligarhizării presei, Republica Moldova niciodată nu va avansa pe dialogul bilateral cu Uniunea Europeană.

„Asta confirmă ceea ce scorurile internaţionale au arătat în anul 2015: noi am căzut cu trei trepte în Reporters sans frontieres; Freedom House a raportat de asemenea un declin al profesionalismului presei. Şi acest lucru se întâmplă datorită unui control asupra unor sectoare ale mass-media. Oligarhizarea presei conduce la reflectare unilaterală şi acest lucru până la urmă, strâmbă imaginea, oglinda prin care se privesc evenimentele. Este o dimensiune regretabilă, pentru că Republica Moldova niciodată nu va avansa pe dialogul bilateral cu Uniunea Europeană dacă nu va pune în ordine acasă, inclusiv instituţiile democratice. Niciun fel de Guvern cu orientare autoritară asupra dimensiunilor politice nu va fi credibil”, a conchis Igor Munteanu.