Organele de forţă au folosit gaze paralizante împotriva mulţimii, care încerca să rupă un cordon al poliţiei format pe traseul spre oficiul principal al controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, despre care se spune că ar controla momentan în totalitate puterea în Moldova.

Circulaţia transportului public interurban a fost paralizată în întreaga ţară de la primele ore ale dimineţii, pentru ca cetăţenii să nu poată ajunge la manifestaţia organizată în centrul Chişinăului. Autocarele şi maxi-taxiurile de rută au fost concentrate în anumite locaţii din centrele raionale şi nu s-au mişcat din loc până duminică seara. Oficial, nimeni nu a emis nici o dispoziţie în acest sens, dar şoferii au recunoscut că li s-a spus că-şi vor pierde job-urile dacă vor porni motoarele. Inspectoratul General de Poliţiei a anunţat într-un comunicat că poliţia nu a interzis transportului să se deplaseze la protestul din Chişinău, iar cei de la Ministerul Transporturilor au spus că au aflat de la jurnalişti că circulaţia transportului interurban a fost paralizată „de forţe extraterestre”. Oamenii au ajuns în cele din urmă la Chişinău pe jos sau cu maşini de ocazie, iar unii, de la Orhei, au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu tractoarele.

După ce organizatorii au citit o rezoluţie în care au cerut autorităţilor organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, protestatarii au încercuit Guvernul. Prin spatele clădirii, în Executiv, au intrat mai mulţi poliţişti cu lunete, aceştia nimerind în vizorul camerelor video.

Ulterior, protestatarii au pornit în marş spre clădirea „General Business Center” (GBC) unde îşi au sediul mai multe firme care ar avea legătură cu imperiul financiar al controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Pe drum, poliţia a încercat de mai multe ori să blocheze înaintarea mulţimii, dar de fiecare dată „zidurile” create de poliţişti au fost sparte. În preajma casei în care locuieşte Vladimir Plahotniuc au avut loc altercaţii între poliţie şi protestatari. Manifestanţii au aruncat cu ouă şi pietre, iar poliţiştii au folosit gaze paralizante. Doi protestatari şi 4 poliţişti au ajuns la spital, iar un tânăr din mulţime a fost arestat preventiv pentru 72 de ore.
La „GBC”, protestatarii erau aşteptaţi de sute de poliţişti, iar în curtea instituţiei fuseseră aduşi oameni (se presupune că erau sportivi de la şcolile de sport finanţate de oligarhul Plahotniuc) îmbrăcaţi în costume sportive, care să apere clădirea în eventualitatea în care cordoanele de poliţie vor ceda.

Protestatarii au încercat să răstoarne un autocar adus în faţa centrului pentru a baricada intrarea, dar au renunţat în cele din urmă. Liderul Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a chemat mulţimea să protesteze paşnic şi a anunţat că „Plahotniuc nu este în interior şi nu are rost să fie atacată clădirea”. Aceasta a nemulţumit unii protestatari care i-au reproşat faptul că nu are un plan şi că i-a chemat la un nou protest fără finalitate. Seara târziu, manifestanţii s-au întors în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar pe drum au pichetat din nou zgomotos casa lui Plahotniuc şi MAI.

MAI ameninţă organizatorii cu 8 ani de închisoare

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, a anunţat duminică seară că a fost pornit un dosar penal „pentru organizarea şi conducerea dezordinilor în masă”, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă până la 8 ani de închisoare. În opinia sa, „poliţia a gestionat excelent situaţia”. Luni dimineaţă, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a confirmat iniţierea dosarului penal şi a spus că organizatorii protestului vor fi invitaţi la poliţie „pentru a se aprecia rolul fiecăruia în cadrul protestelor de duminică”: „A fost creat un grup de lucru care va investiga toate circumstanţele, dar şi pentru a identifica persoanele care au agresat poliţiştii”, a menţionat Jizdan. Potrivit lui, au fost provocate şi pagube materiale - două maşini au fost devastate, iar anvelopele autobuzelor parcate în faţa GBC au fost tăiate.

Pe de altă parte, organizatorii protestului au anunţat pentru luni o şedinţă a Consiliului Marii Adunări Naţionale după ce, duminică seară, liderul protestatarilor Andrei Năstase a invitat cetăţenii să se pregătească „pentru o mare nesupunere civică”.

Vladimir Socor: „Plahotniuc controlează tot!”

Potrivit analistului politic internaţional, Vladimir Socor, guvernarea de la Chişinău va recurge la dialog cu protestatarii doar în momentul în care se va simţi ameninţată din punct de vedere politic. „Dar pentru că acum actuala guvernare se simte totalmente stăpână pe situaţie, lucrurile vor rămâne neschimbate”: „Plahotniuc exercită o dictatură nedeclarată în Moldova. El controlează şi economia, şi sistemul politic, şi sistemul de ocrotire a legii şi mass-media. De asemenea, el a înfiinţat un aparat politic în toată republica, deci dictatura nedeclarată se simte în siguranţă”, susţine Socor.

Despre efectul „garniturii de sulf” răsturnate în centrul oraşului

La rândul său, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat în cadrul unei dezbateri publice organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene din Moldova că „nici un investitor nu poate veni în Moldova, atâta timp cât aici domneşte corupţia”. El a remarcat că autorităţile moldovene stau bine la capitolul „adoptarea legilor şi hotărârilor”, dar aplicarea lor în practică întârzie: „Este nevoie de revăzut mecanismul de coordonare, în aşa fel încât cetăţeanul să simtă cu adevărat integrarea europeană”, a declarat diplomatul european.

Potrivit directorului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, „ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar din Moldova (furtul unui miliard de dolari – n.n.) este echivalent cu răsturnarea unei garnituri de sulf în mijlocul oraşului - toată lumea acum trebuie să umble în combinezoane de protecţie şi să găsească soluţii şi făptaşii acestei diversiuni naţionale. Astfel, nu putem vorbi acum despre implementarea literă cu literă a mecanismului de integrare, pentru că instrumentul de transformare a societăţii moldoveneşti a fost afectat. Dacă vorbim despre implementarea pe plan naţional a Acordului de Asociere cu UE, ar trebui să spunem că este nevoie de trei elemente importante: leadership, încredere şi implicare”, a menţionat Munteanu.

Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle