Un proiect de lege privind amendarea Regulamentului Parlamentului, propus de fracţiunea PLDM, a fost votat astăzi în prima lectură. Autorii consideră că astfel va fi asigurată o participare mai activă a opoziţiei parlamentare la întocmirea ordinii de zi a şedinţelor de plen.

Proiectul prevede instituirea unui mecanism care să asigure includerea şi examinarea proiectelor de legi şi altor chestiuni propuse de către opoziţia parlamentară, precum şi organizarea unor şedinţe plenare dedicate expres discutării acestora.

În acelaşi timp, propunerile deputaţilor neafiliaţi din opoziţie pot constitui până la 10% din proiectul ordinii de zi a acestor şedinţe. Potrivit autorilor, argumentul de bază pentru elaborarea proiectului constă în susţinerea bunelor practici europene în materie de drept, prin recunoaşterea rolului opoziţiei pentru funcţionarea democraţiei. 

Unii deputaţi au declarat că proiectul discriminează majoritatea parlamentară. „Dacă un proiect de lege va veni de la opoziţie, va fi inclus automat pe ordinea de zi, dar dacă vine de la majoritatea parlamentară, va trebui să treacă prin Biroul Permanent. Poate modificăm procedura ca să nu existe discriminare”, a declarat deputatul PD Sergiu Sîrbu.

„Trebuie să oferim dreptul opoziţiei de a include proiecte pe agendă. Am propus acest proiect când eram la guvernare. Azi putem fi la guvernare, mâine în opoziţie”, a menţionat Tudor Deliu, unul dintre autori.

„Dar dacă în aşa-numita zi a opoziţiei nu va fi cvorum?”, s-a interesat socialistul Victor Sorocean.

„Deputatul e obligat prin lege să participe la şedinţele Parlamentului, dar nu pot să prezic cum se va întâmpla. Dacă ar fi invers, atunci nici opoziţia nu ar trebui să vină”, a spus Deliu.

„Aţi avut intenţii bune când aţi propus acest proiect, dar vedem că toţi deputaţii au aceleaşi drepturi. Poate începem cu obligarea în comisie, astfel ca proiectele să nu se prăfuiască acolo şi să propunem sancţionări”, a menţionat deputatul PCRM, Maria Postoico.

„Nu cred că trebuie să ajungem la sancţionare. Vreau să cred că preşedinţii de comisii trebuie să conştientizeze faptul că deputaţii sunt egali. Nu mă refer la nicio comisie, dar sunt cazuri când proiectul este înregistrat ieri, dar apare azi pe agendă. Pentru celelalte însă, înregistrate de o lună, se roagă de a fi introduse pe ordinea de zi, dar se respinge”, a menţionat Tudor Deliu.

„La comisia Economie, proiectele opoziţiei sunt incluse, dar autorii nu vin să le prezinte”, a ţinut să intervină preşedintele Comisiei, Ştefan Creangă, unul dintre transfugii din PLDM.

„Acest proiect e necesar deoarece vine din realităţile care sunt în Parlamentul RM. A spune că nu avem proiecte care se prăfuiesc este o mare nedreptate. Aproape fiecare dintre noi are proiecte care aşa şi nu ajung pe agendă. Propun ca toate proiectele care nu ajung să fie discutate să fie plasate pe pagina web a Parlamentului, să ştie oamenii că nu depinde de noi ca ele să fie discutate, dar ştim bine de cine depinde”, a spus deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

Autorii proiectului de lege susţin că la elaborarea proiectului de lege a fost analizat un şir de documente şi recomandări ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, dar şi practica legislativă a mai multor state europene: Franţa, Lituania, Georgia, Marea Britanie, Canada, Norvegia etc.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului şi pentru lectura a doua.